Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Španielski baníci štrajkovali, polícia strieľala gumovými projektilmi

Foto: TASR/AP Photo

Polícia strieľala po demonštrujúcich baníkoch gumovými projektilmi

Madrid 11. júla (TASR) - Španielska poriadková polícia strieľala dnes gumovými projektilmi na baníkov protestujúcich v centre Madridu proti znižovaniu vládnych dotácií pre uhoľné bane.

Demonštrácia baníkov, ktorých podporili tisíce sympatizantov, bola vyvrcholením takmer trojtýždňového pochodu z regiónov do hlavného mesta.

Vláda argumentuje, že sektor ťažby uhlia nemá v Európe budúcnosť. Baníci sa obávajú, že prídu o svoje živobytie.

Pracovníci uhoľných baní zo severu a východu krajiny prišli po 18 dňoch v utorok večer na centrálne madridské námestie Puerta del Sol, kde ich vítali ako hrdinov.

Španielsko trápia vysoké dlhy, nezamestnanosť a recesia. Vláda prijala úsporné opatrenia, mnohí ich však vnímajú ako nespravodlivé bremeno uvalené politikmi na strednú a pracujúcu triedu. Protest baníkov má preto vo verejnosti sympatie.

Najmenej jednu dávku gumových projektilov vypálila polícia priamo na baníkov, ich príbuzných a podporovateľov, keď sa zhromaždili pred ministerstvom priemyslu.

Po zrážkach s políciou a streľbe ľudia v panike utekali do bezpečia.

Zamestnanci baní, prevažne v severnom regióne Astúria, už týždne protestujú proti plánom vlády znížiť priame dotácie do sektora o 63 percent. Protesty zahŕňajú štrajky, demonštrácie, blokovanie ciest, pálenie barikád a zrážky s políciou.

Španielsky uhoľný banícky sektor je v recesii už desaťročia. V súčasnosti zamestnáva takmer 8000 ľudí.