Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia rozbila sieť pašujúcu migrantov z Maroka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že tento rok do Španielska prišlo cez more 55.000 migrantov.

Madrid 17. decembra (TASR) - Španielska polícia v pondelok oznámila, že rozbila sieť pašerákov ľudí prevádzkovanú "na spôsob cestovnej kancelárie", ktorá tento rok prepašovala do krajiny stovky Maročanov. Písala o tom agentúra AFP.

Polícia zatkla sedem údajných vedúcich predstaviteľov skupiny vrátane jej šéfa, ktorý sídlil v Maroku a mal na starosti získavanie migrantov. Sieť tento rok do Španielska prepašovala okolo 600 ľudí a zarobila pri tom minimálne 1,5 milióna eur.

Pašeráci svojich "zákazníkov" získavali najmä v prístavnom meste Larache na severe Maroka a za prevedenie jednej osoby cez hranicu si účtovali prinajmenšom 2500 eur, informovala polícia.

Celá organizácia fungovala na spôsob cestovnej kancelárie, ktorá migrantov previezla do Španielska, vyzdvihla ich na pobreží a potom ich autom dala odviezť na "bezpečné miesto". Odtiaľ migrantov prevážali do nimi požadovanej cieľovej destinácie; zvyčajne do Katalánska alebo do Baskicka na severe krajiny.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že tento rok do Španielska prišlo cez more 55.000 migrantov, čím sa krajina stala hlavnou vstupnou bránou pre ľudí, ktorí v Európe hľadajú lepší život.