Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Počet obetí útoku v Mogadiše stúpol na sedemnásť

Zdravotníci pomáhajú zranenému mužovi po bombovom útoku 22. júla 2019 v somálskom Mogadišu. Najmenej päť ľudí zahynulo pri samovražednom bombovom útoku, ku ktorému došlo v pondelok v somálskej metropole Mogadišo. Výbuch nastal približne o 11.00 h miestneho času (10.00 h SELČ), keď sa v aute naloženom výbušninami pri kontrolnom stanovišti pred mogadišským medzinárodným letiskom odpálil samovražedný útočník. Foto: TASR/AP

Aš-Šabáb, ktorý chce v Somálsku založiť Islamský štát, pravidelne podniká útoky na vládne budovy, hotely a reštaurácie.

Mogadišo 22. júla (TASR) - Na najmenej 17 mŕtvych a 28 zranených stúpol počet obetí samovražedného bombového útoku, ku ktorému došlo v pondelok v somálskej metropole Mogadišo, kde vybuchlo auto naložené výbušninami. Dvanásti zranení sú v kritickom stave. Informovala o tom agentúra Reuters.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila islamistická skupina aš-Šabáb.
Zdravotníci pomáhajú zranenému mužovi po bombovom útoku 22. júla 2019 v somálskom Mogadišu. Najmenej päť ľudí zahynulo pri samovražednom bombovom útoku, ku ktorému došlo v pondelok v somálskej metropole Mogadišo. Výbuch nastal približne o 11.00 h miestneho času (10.00 h SELČ), keď sa v aute naloženom výbušninami pri kontrolnom stanovišti pred mogadišským medzinárodným letiskom odpálil samovražedný útočník.
Foto: TASR/AP

Ľudia nesú telo obete bombového útoku 22. júla 2019 v somálskom Mogadišu. Najmenej päť ľudí zahynulo pri samovražednom bombovom útoku, ku ktorému došlo v pondelok v somálskej metropole Mogadišo. Výbuch nastal približne o 11.00 h miestneho času (10.00 h SELČ), keď sa v aute naloženom výbušninami pri kontrolnom stanovišti pred mogadišským medzinárodným letiskom odpálil samovražedný útočník.
Foto: TASR/AP

"Samovražedný atentátnik vošiel s vozidlom naložený výbušninami na bezpečnostné kontrolné stanovište... stojace na ceste vedúcej k letisku," povedal pre agentúra DPA policajný zdroj.

Aš-Šabáb, ktorý chce v Somálsku založiť Islamský štát, pravidelne podniká útoky na vládne budovy, hotely a reštaurácie. Skupinu sa v roku 2011 podarilo z veľkej časti z Mogadiša vytlačiť a odvtedy prišla o viacero svojich bášt.

Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným silám.