Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Somálsko nebude rokovať s Etiópiou,kým neodvolá dohodu so Somalilandom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Somálsko označilo túto dohodu za jasné narušenie jeho suverenity a naliehalo na medzinárodné spoločenstvo, aby sa postavilo na jeho stranu.

Mogadišo 18. januára (TASR) - Somálska vláda vo štvrtok vyhlásila, že nebude rokovať o vyriešení sporu s Etiópiou, kým táto krajina neodvolá svoju dohodu s odštiepeneckým somálskym regiónom Somaliland, ktorou začiatkom januára získala prístup k moru. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Spor Somálska a Etiópie sa začal po tom, ako etiópsky premiér Abiy Ahmed a líder Somalilandu Muse Bihi Abdi podpísali 1. januára memorandum o porozumení, na základe ktorého získala Etiópia prístup k prístavu Berbera v Adenskom zálive a k vojenskej základni.

Somálsko označilo túto dohodu za jasné narušenie jeho suverenity a naliehalo na medzinárodné spoločenstvo, aby sa postavilo na jeho stranu.

"Neexistuje priestor na mediáciu, pokým Etiópia neodvolá svoje nezákonné memorandum o porozumení a nepotvrdí zvrchovanosť a územnú celistvosť Somálska," uviedlo somálske ministerstvo zahraničných vecí.

Vyhlásenie prišlo deň po tom, ako orgán Africkej únie poverený riešením konfliktov rokoval o tomto spore a vyzval Somálsko a Etiópiu, aby "zachovali zdržanlivosť, znížili napätie a zapojili sa do zmysluplného dialógu s cieľom nájsť mierové riešenie tejto záležitosti".

Východoafrický Medzivládny úrad pre rozvoj štátov (IGAD) zároveň zvolal na štvrtok mimoriadny summit v Ugande, na ktorom chce riešiť spor Etiópie a Somálska, ako aj konflikt v Sudáne.

Somaliland sa snaží získať samostatnosť od vyhlásenia nezávislosti od Somálska v roku 1991. Vláda v Mogadiše to však odmieta a medzinárodné spoločenstvo Somaliland ako štát neuznáva.