Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šojgu: Rusko bude od budúceho roka vojensky prítomné v Arktíde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko v posledných rokoch zriadilo v Arktíde množstvo vojenských a vedeckých základní.

Moskva 18. decembra (TASR) - Rusko bude od budúceho roka vojensky prítomné v Arktíde. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Jeho oznámenie prichádza po rokoch zvýšenej ruskej aktivity v Arktíde, ktorú Moskva označila za svoju prioritu kvôli jej nerastnému bohatstvu a vojenskému významu, poznamenala agentúra AFP.

"V roku 2019 dokončíme budovanie infraštruktúry, aby sme na ostrove Srednij, Wrangelovom ostrove a na Myse Schmidta mohli umiestniť radarové jednotky protivzdušnej obrany a navigačné body pre letectvo," povedal Šojgu počas schôdzky na ministerstve obrany v prítomnosti prezidenta Vladimira Putina. Dodal, že na iných miestach v Arktíde už bola dokončená letecká infraštruktúra i ubytovacie kapacity pre vojakov.

Rusko v posledných rokoch zriadilo v Arktíde množstvo vojenských a vedeckých základní. Záujem o tento región totiž rastie, keďže stúpajúce teploty otvárajú námorné cesty k doteraz neprístupným zdrojom nerastných surovín.

Putin Arktídu niekoľkokrát navštívil. Minulý rok povedal, že ďalší prieskum a ťažba surovín v tejto oblasti sú "mimoriadne dôležité".