Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Snowden je medzi finalistami na Sacharovovu cenu

Edward Snowden, archívne foto Foto: TASR/AP

Edward Snowden je jedným z troch finalistov na prestížnu Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Brusel 30. septembra (TASR) - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden je jedným z troch finalistov na prestížnu Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Poslanci Európskeho parlamentu dnes zúžili zoznam nominovaných na prestížnu cenu, ktorej súčasťou je aj odmena vo výške 50.000 eur. Okrem Snowdena je na zozname aj pakistanská školáčka Malála Júsufzajová a uväznení bieloruskí disidenti Ales Biaľacki, Eduard Lobav a Mikalaj Statkevič.

Snowden, ktorý odhalil existenciu sledovacích programov americkej vlády, si zaslúži ocenenie, pretože "riskoval svoju slobodu, aby nás chránil", tvrdia poslanci Konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice - Nordickej zelenej ľavice (GUE/NGL), ktorí ho navrhli na cenu.

Najväčšiu šancu získať ocenenie má podľa agentúry AP 16-ročná Malála Júsufzajová, ktorú vlani ozbrojenci hnutia Taliban postrelili do hlavy, pretože verejne presadzovala právo dievčat na vzdelanie.

Víťaza Sacharovovej ceny oznámia na budúci týždeň. Cenu, pomenovanú po sovietskom disidentovi Andrejovi Sacharovovi, odovzdáva Európsky parlament od roku 1988.