Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Slovensko má záujem o čínske investície

premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie po skončení 2. schôdze vlády SR 11. apríla 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedol premiér Robert Fico v závere svojej pracovnej cesty na hospodárskom fóre stredoeurópskych krajín a Číny vo Varšave, počas ktorej sa bilaterálne stretol aj s čínskym premiérom Wen Ťia-paom.

Bratislava/Varšava 26. apríla (TASR) - Slovensko a Čína, vzhľadom na obrovský rozdiel vo veľkosti ekonomík a počte obyvateľov, by sa podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) mali vo vzájomných hospodárskych vzťahoch koncentrovať len na niekoľko veľkých projektov.

"Definoval som záujem o investície v oblasti infraštruktúry a cestovného ruchu," priblížil v závere svojej pracovnej cesty na hospodárskom fóre stredoeurópskych krajín a Číny vo Varšave, počas ktorej sa krátko bilaterálne stretol aj s čínskym premiérom Wen Ťia-paom.


Podľa Fica treba privítať, že sa Čína rozhodla vo väčšom rozsahu investovať v stredoeurópskom regióne, krajinám ponúka spoluprácu v oblasti vedy a otvára podstatne väčší počet štipendijných miest pre zahraničných študentov na svojich školách. Aj slovenská zahraničná politika sa podľa neho musí viac orientovať na podporu hospodárskych vzťahov s inými krajinami.

"Dúfam, že naša zahraničná politika, ktorá sa chce orientovať najmä na ekonomickú dimenziu, bude podstatne úspešnejšia v obchodných a ekonomických vzťahoch s Čínou. Iné krajiny Európy dosiahli pomerne významné projekty a to isté musí robiť aj nová slovenská vláda," podčiarkol šéf slovenskej exekutívy. Spoluprácu môže podľa neho podporiť aj pripravované letecké spojenie medzi Slovenskom a Čínou, na ktorom sa v súčasnosti pracuje.


Otázku dodržiavania ľudských práv v Číne dnes podľa Fica neotvoril ani jeden z prítomných predsedov vlád a nie je to ani úlohou Slovenska. "Myslíte si, že Slovensko, ktoré má 5,5 milióna obyvateľov, ktoré si nevie vyriešiť rómsku problematiku, krajina, v ktorej sa často porušujú ľudské práva, má právo moralizovať a poučovať niekoho iného? Držím sa prísne zásady nezasahovať do vnútorných záležitostí iného štátu," uviedol k otázke ľudských práv Fico.