Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Škótsko a Wales požiadali EÚ o odklad brexitu kvôli referendu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlády oboch našich krajín a aj zákonodarcovia podporujú takéto referendum a zotrvanie Británie v EÚ, uvádza sa v listoch adresovaných predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.

Londýn 21. októbra (TASR) - Waleský prvý minister Mark Drakeford a škótska premiérka Nicola Sturgeonová v pondelok požiadali Európsku radu o odklad brexitu dostatočne dlhý na to, aby sa mohlo uskutočniť druhé referendum o odchode Británie z EÚ. Informovala o tom na svojej stránke stanica Sky News.

"Vlády oboch našich krajín a aj zákonodarcovia podporujú takéto referendum a zotrvanie Británie v EÚ," uvádza sa v listoch adresovaných predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. V prvom referende, ktoré sa konalo v roku 2016, zahlasovalo za vystúpenie z EÚ 52 percent Britov.

Termín brexitu musí byť posunutý, aby waleský i škótsky parlament mohli dôkladne preštudovať dohodu o odchode vyjednanú britským premiérom Borisom Johnsonom, uvádza BBC. Drakeford a Sturgeonová podľa BBC tvrdia, že v období zostávajúcom do plánovaného brexitu (31. októbra) nie je dostatok času na to, aby poslanci oboch parlamentov "splnili svoje ústavné povinnosti".

Po tom, ako v sobotu britský parlament neschválil revidovanú dohodu o odchode Británie z EÚ, na základe uznesenia prijatého poslancami v septembri tohto roka bol britský premiér Boris Johnson nútený požiadať o trojmesačný odklad termínu brexitu. Ten bol stanovený na 31. októbra, hoci pôvodne mala Británia opustiť Úniu už 29. marca.

Európska komisia (EK) v pondelok uviedla, že samotná skutočnosť, že premiér Johnson nepodpísal list, v ktorom jeho vláda žiada o trojmesačný odklad termínu brexitu, nemá vplyv na platnosť tohto dokumentu a Európska únia žiadosť posúdi.