Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Škótska národná strana po brexite uhradí pracovníkom z EÚ poplatky

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová Foto: TASR/AP

Británia začala už dávnejšie rokovať s EÚ o podmienkach ukončenia svojho členstva, ktoré je naplánované na marec 2019.

Londýn 8. októbra (TASR) - Strana škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej dnes prisľúbila, že občanom iných krajín EÚ, ktorí pracujú v škótskom verejnom sektore, preplatí akékoľvek výdavky v dôsledku ukončenia členstva Británie, pokiaľ nimi budú zaťažení na základe registračnej schémy navrhovanej britskou vládou.

Škótska národná strana (SNP) zastáva názor, že Spojené kráľovstvo by malo "zostať súčasťou jednotného trhu EÚ a naďalej profitovať z voľného pohybu osôb", uvádza sa v dokumente zverejnenom na úvod výročného straníckeho zjazdu. "Toto je jediný spôsob, ako absolútne zaručiť zachovanie práv občanov EÚ a ich rodinných príslušníkov, ako aj Britov žijúcich a pracujúcich inde v EÚ," citovala z tohto dokumentu agentúra DPA.

V prípade, že Londýn zavedie navrhovaný systém, na základe ktorého majú mať občania EÚ v Británii možnosť požiadať o "štatút usadenej osoby", škótska vláda pod vedením SNP chce "podniknúť konkrétne kroky, aby im pomohla". Podľa vyjadrenia strany by malo preplatenie súvisiacich výdavkov občanom EÚ pracujúcim vo verejnom sektore prispieť k tomu, že Škótsko "si udrží lekárov, zdravotné sestry a iných cenných pracovníkov, ktorých potrebuje".

Premiérka Sturgeonová, ktorá predsedá SNP, v dnešnom rozhovore pre stanicu BBC potvrdila, že plánuje podporiť týchto "životne dôležitých" pracovníkov a dať im tak najavo, že sú "vítaní".

Británia začala už dávnejšie rokovať s EÚ o podmienkach ukončenia svojho členstva, ktoré je naplánované na marec 2019.