Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ozbrojené sily Singapuru dostanú najmodernejšie stíhačky typu F-35

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi krajinami ázijsko-pacifického regiónu, ktoré majú vo výzbroji stíhačky F-35, sú Austrália, Japonsko a Kórea.

Singapur 18. januára (TASR) - Singapur si zvolil za náhradu svojich starnúcich bojových stíhačiek americké lietadlá typu F-35 od amerického výrobcu Lockheed Martin. Prednosť im dal pred európskymi a čínskymi typmi, informovalo v piatok tamojšie ministerstvo obrany, ktoré cituje agentúra AFP.

Bohatý mestský štát Singapur - disponujúci jednými z najlepšie vybavených ozbrojených síl v Ázii - už predtým vyhlásil, že zvažuje nákup buď stíhačiek typu F-35 alebo európskych stíhačiek typu Eurofighter Typhoon či bližšie nešpecifikovaných čínskych stíhacích lietadiel s technológiou stealth.

"Naše stíhačky typu F-16 budú musieť ukončiť svoju službu čoskoro po roku 2030. Viacúčelovú bojovú stíhačku F-35 sme vyhodnotili ako najvhodnejšiu náhradu na zachovanie potenciálu Vzdušných síl Singapurskej republiky (RSAF)," uvádza sa vo vyhlásení singapurského rezortu obrany.

Medzi krajinami ázijsko-pacifického regiónu, ktoré majú vo výzbroji stíhačky F-35, sú Austrália, Japonsko a Kórea. Rozhodovanie trvalo Singapuru viac než päť rokov a týkalo sa najmä špecifikácií lietadla a potrieb krajiny. Prvé kusy by mali RSAF zakúpiť približne o rok, uviedlo ministerstvo obrany.

Lockheed Martin F-35 Lightning II, ako znie plný názov lietadla, je nadzvuková bojová stíhačka, ktorej pokrokové technológie umožňujú pilotom vyhnúť sa zachyteniu radarmi. Moderné prostriedky na vedenie elektronickej vojny zasa pilotom F-35 umožňujú lokalizovať a stopovať nepriateľské sily, vyraďovať radary z prevádzky a narúšať útoky.

Singapurská armáda operuje tiež bojovými stíhačkami typu F-15, vrtuľníkmi typu Apache a ponorkami.