Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Sibírsky gubernátor po ničivom požiari v nákupnom centre odstúpil

Na archívnej snímke dym stúpa z budovy nákupného centra, ktorú zachvátil požiar v sibírskom meste Kemerovo, 3 000 km východne od Moskvy v nedeľu. Foto: TASR/AP

Tulejev riadil Kemerovskú oblasť vyše 20 rokov.

Moskva 1. apríla (TASR) - Gubernátor ruskej Kemerovskej oblasti, kde v požiari v nákupnom centre zahynulo 64 ľudí, odstúpil z úradu. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AP s odvolaním sa na Kremeľ.

V nedeľnom vyhlásení gubernátor Aman Tulejev uviedol, že ponúkol svoju rezignáciu a prezident Vladimir Putin ju prijal. Tulejev riadil Kemerovskú oblasť vyše 20 rokov.

Požiar v štvorposchodovom nákupnom centre z 25. marca v oblastnom hlavnom meste Kemerovo, na juhu Sibíri, vyvolal posledný týždeň demonštrácie tisícov ľudí. Tí žiadali odstúpenie predstaviteľov Kemerovskej oblasti a sťažovali sa na rozšírenú korupciu a neschopnosť tamojších predstaviteľov.

V súvislosti s požiarom zatkli sedem ľudí, vrátane ženy, ktorá viedla miestny úrad pre stavebný dozor v období, keď nákupné centrum stavali. Ľudia, čo túto tragédiu prežili, uviedli, že automatická požiarna signalizácia počas požiaru nefungovala.

Smrť v plameňoch našlo aj 41 detí, dodala agentúra AP.