Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Severské krajiny schvaľujú posilnenie úlohy NATO pri pomoci Ukrajine

Minister zahraničných vecí Švédska Tobias Billström (štvrtý zľava) sa stretáva so svojimi kolegami v stredu 10. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Podporujeme posilnenie úlohy NATO pri poskytovaní pomoci Ukrajine v oblasti bezpečnosti a pri koordinácii vojenskej podpory a vybavenia, povedal švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Oslo 10. apríla (TASR) - Severské a pobaltské krajiny podporujú posilnenie úlohy Severoatlantickej aliancie (NATO) pri poskytovaní pomoci Ukrajine vo vojne s Ruskom. Zároveň podporujú ambície Kyjeva o vstup do EÚ. Uviedol to v stredu švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Podporujeme posilnenie úlohy NATO pri poskytovaní pomoci Ukrajine v oblasti bezpečnosti a pri koordinácii vojenskej podpory a vybavenia," povedal Billström po schôdzke ministrov zahraničných vecí ôsmich severských a pobaltských krajín na švédskom ostrove Gotland.

Šéf švédskej diplomacie dodal, že ministri sa na stretnutí dohodli na vytvorení skupiny expertov, ktorá pomôže podporiť úsilie Ukrajiny o vstup do Európskej únie. "To ponúka príležitosť uľahčiť Ukrajine cestu k členstvu v európskej rodine," uviedol.