Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea reaguje: Trumpove vyhlásenia boli vyhlásením vojny

Americký prezident Donald Trump Foto: TASR/AP

Severná Kórea si preto podľa šéfa svojej diplomacie - v súlade s Chartou OSN - vyhradzuje právo podniknúť opatrenia na vlastnú sebaobranu.

Washington 25. septembra (TASR) - Víkendové vyjadrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu Severnej Kórey sú jasným vyhlásením vojny. Uviedol to dnes minister zahraničných vecí KĽDR Ri Jong-ho, ktorého citovala juhokórejská agentúra Jonhap.

Severná Kórea si preto podľa šéfa svojej diplomacie - v súlade s Chartou OSN - vyhradzuje právo podniknúť opatrenia na vlastnú sebaobranu. Medzi ne podľa Ri Jong-hoa patrí aj "právo zostreliť americké strategické bombardéry, aj keby ešte neprekročili hranice vzdušného priestoru KĽDR".

Donald Trump cez víkend na Twitteri napísal, že severokórejský vodca Kim Čong-un ani neho šéf diplomacie "už veľmi dlho nevydržia".

"Je to jasné vyhlásenie vojny, pretože išlo o slová úradujúceho amerického prezidenta," povedal Ri Jong-ho novinárom v New Yorku.

"Keďže nám Spojené štáty vyhlásili vojnu... vyhradzujeme si právo podniknúť všetky opatrenia v záujme sebaobrany," vyhlásil minister.

Trump sa v minulotýždňovom prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhrážal, že Severnú Kóreu "úplne zničí", ak zaútočí na USA alebo na ich spojencov. Povedal tiež, že Kim Čong-un svojou samovražednou politikou napokon zničí sám seba aj svoj režim.