Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šesť rebelov z ODS nechce pád vlády a predčasné voľby, ale dohodu

Premiér Petr Nečas Foto: TASR

Šestica má celkove návrhy, ktoré by podľa jej názoru mohli ušetriť štátu 20-30 miliárd Kč a vláda by tak nemusela zvyšovať dane.

Praha 9. októbra (TASR) - Šestica českých poslancov z Občianskej demokratickej strany (ODS), ktorá požaduje zmeny vo vládnom návrhu daňového balíka, si neželá ani pád vlády premiéra Petra Nečasa, lídra ODS, ani predčasné voľby. Po dnešnom rokovaní poslaneckej frakcie vládnej strany to pre agentúru Mediafax uviedol jeden z rebelov Tomáš Úlehla.

Podľa jeho slov zotrváva šestica na rovnakej pozícii a vidí priestor na dosiahnutie dohody.

Už dnes večer sa požiadavkami šiestich poslancov bude zaoberať špeciálna pracovná skupina poslaneckého klubu ODS.

"Argumenty pre vyjednávanie máme, sú to hlavne záležitosti efektívneho využívania, prípadne predaja nepotrebného majetku štátu," naznačil Úlehla s tým, že štát napríklad zbytočne platí stovky miliónov Kč za prenájom komerčných priestorov.

Šestica má celkove návrhy, ktoré by podľa jej názoru mohli ušetriť štátu 20-30 miliárd Kč a vláda by tak nemusela zvyšovať dane.

Tomáš Úlehla pripomenul aj slová premiéra Petra Nečasa, že vidí dohodu ako reálnu, ak predmetom rokovaní nebude mocenské vnútrostranícke preberanie moci, ale vecná diskusia o programe a stabilizačnom daňovom balíčku.

Poslanec súčasne jednoznačne poprel, že by sa v zákulisí riešila dohoda o podržaní vlády v prípade odchodu premiéra Petra Nečasa.