Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová vyzvala Kosovo, aby zrušilo clá na tovary zo Srbska

Na snímke Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Brusel považuje normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom za kľúčovú podmienku prípadného budúceho členstva oboch krajín v EÚ.

Brusel 18. decembra (TASR) - Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová vyzvala v utorok Kosovo, aby zrušilo 100-percentné dovozné clo na všetky produkty zo Srbska a Bosny a Hercegoviny.

"Je v záujme Kosova okamžite zrušiť toto rozhodnutie," zdôraznila Mogheriniová a vyzvala kosovskú vládu, aby riešila problémy prostredníctvom dialógu.

Agentúra AP pripomenula, že kosovský premiér Ramush Haradinaj obvinil nedávno Mogheriniovú zo zlého vedenia rozhovorov o normalizácii vzťahov medzi Kosovom a Srbskom.

Brusel považuje normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom za kľúčovú podmienku prípadného budúceho členstva oboch krajín v EÚ.

Kosovo uvalilo v novembri na všetky produkty a služby zo Srbska a Bosny a Hercegoviny stopercentné clo. Išlo o odvetnú reakciu po tom, čo predovšetkým Belehrad prispel k neprijatiu Kosova do medzinárodnej policajnej organizácie Interpol. Proti členstvu Kosova hlasovala aj Bosna a Hercegovina.

Etnickí Srbi, ktorí žijú prevažne na severe Kosova, varovali, že nové clá ohrozujú naplnenie ich základných životných potrieb. Mnohé z nich totiž pokrýva práve dovoz zo susedného Srbska.

Zavedenie stopercentného cla na srbský import kritizovali Európska únia i Spojené štáty a vyzvali Kosovo na jeho zrušenie. Priština tvrdí, že opatrenie zostane v platnosti, pokým Srbsko neuzná nezávislosť Kosova a neprestane brániť jeho vstupu do medzinárodných organizácií.

Okrem toho poslanci kosovského parlamentu schválili 14. decembra tri zákony o transformácii bezpečnostných síl na armádu - tento krok podporujú Spojené štáty. Srbská vláda rozhodnutie odsúdila a poľutovanie v tejto súvislosti vyjadrili Európska únia aj NATO.

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú však Srbsko odvtedy neuznáva podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska.