Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Šéf ukrajinskej diplomacie Indii povedal, aby sa nespoliehala na Rusko

Dmytro Kuleba, archívne foto. Foto: TASR/AP

India zaujala neutrálny postoj k invázii Ruska na Ukrajinu, nepodporuje západné sankcie voči Moskve a opakuje, že podporuje riešenie konfliktu dialógom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Naí Dillí 29. marca (TASR) – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v piatok Indiu, aby prehodnotila svoje tradične blízke vzťahy s Ruskom. Vyjadril sa na návšteve Naí Dillí, informuje TASR s odvolaním sa na tlačovú agentúru DPA.

"Spolupráca medzi Indiou a Ruskom je vo veľkej miere založená na sovietskom dedičstve," povedal Kuleba v indickej metropole pre britský denník Financial Times. "Nie je to však dedičstvo, ktoré bude trvať storočia, je to dedičstvo, ktoré mizne," uviedol.

India zaujala neutrálny postoj k invázii Ruska na Ukrajinu, nepodporuje západné sankcie voči Moskve a opakuje, že podporuje riešenie konfliktu dialógom. Najľudnatejšia krajina sveta udržiava dobré vzťahy so západnými krajinami i Ruskom, ktoré vníma ako tradičného spojenca Indie z obdobia studenej vojny.

Od začiatku vojny na Ukrajine zvýšila India dovoz lacnej ropy z Ruska, pre ktoré je jedným z najväčších zákazníkov. Od Ruska tiež už dlho nakupuje veľkú časť vojenského vybavenia, hoci sa snaží túto závislosť obmedziť – dovozom z iných krajín i domácou výrobou.

Kuleba pre Financial Times okrem toho povedal, že India by mala byť znepokojená úzkymi vzťahmi medzi Ruskom a Čínou. Naí Dillí má napäté vzťahy s Pekingom od krvavej zrážky na silne militarizovanej hranici oboch krajín v Himalájach z roku 2020.

Kuleba vyjadril aj záujem o posilnenie obchodu medzi Ukrajinou a Indiou. Povedal, že jeho krajina by napríklad chcela z Indie dovážať ťažké stroje.