Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Darmanovič: Naše členstvo v NATO nesmeruje proti nikomu

Srdjan Darmanovič, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Minister zahraničných vecí Čiernej Hory to povedal v Bratislave, kam pricestoval na bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC 2017.

Bratislava/Podgorica 28. mája TASR - Naše členstvo v NATO nesmeruje proti nikomu, ani proti Rusku, povedal v exkluzívnom rozhovore pre TASR minister zahraničných vecí Čiernej Hory Srdjan Darmanovič, ktorý v týchto dňoch pricestoval do Bratislavy na bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC 2017.

Politická scéna v Čiernej Hore (ČH) je rozdelená, tak ako aj názory na jej vstup do aliancie NATO. Môže to spôsobiť väčšie komplikácie na vnútropolitickej scéne, prípadne destabilizáciu štátu?

"To určite nemôže spôsobiť destabilizáciu štátu. Existujú rozdielne názory na členstvo Čiernej Hory v NATO. Odkedy sme získali nezávislosť, čiže od roku 2006, väčšina v parlamente, vrátane terajšieho, podporovala členstvo v aliancii. Teraz došlo k situácii, keď momentálne opozícia bojkotuje parlament. Ale aj časť opozície, ktorá žiada nové voľby, nie je proti vstupu do NATO. Keď parlament schvaľoval ratifikáciu vstupu, jedna časť opozície sa vrátila a hlasovala za vstup."

To znamená, že nevidíte žiadne prekážky?

"Vláda je pripravená na dialóg s opozíciou. Okrem toho nás čakajú na budúci rok prezidentské voľby a tiež komunálne voľby takmer v rovnakom čase. A voliči sa v týchto voľbách jasne vyjadria, komu dajú podporu."

Čierna Hora má širokú politickú a ekonomickú spoluprácu s Ruskom, špeciálne sa to týka aj turizmu (predaj nehnuteľností, investície do hospodárstva). Rusko je proti rozširovaniu organizácie NATO na Balkáne. Bude to mať vplyv na vaše vzájomné politicko-ekonomické vzťahy?

"Už sa tak stalo. Rusko otvorene zasahovalo do našich vnútropolitických záležitostí, na čo sme sa, samozrejme, nepozerali so súhlasom. Ten vplyv Ruska mal rôzne formy. Rusi celkom otvorene podporovali opozičné zoskupenie, ktoré bolo proti vstupu do NATO, a to pred i počas našich parlamentných volieb, a celý príbeh sa ukončil až pokusom o štátny prevrat. Všetko to bolo zorganizované a vykonané ruskými tajnými bezpečnostnými službami. Naše politické vzťahy tak ochladli. Rusko v posledných dvoch až troch rokoch praktizuje politiku záujmových sfér a je proti rozširovaniu NATO. My sme sa rozhodli, že o svojich základných cieľoch rozhodujeme sami a boli sme prekvapení, ako silne Rusko zasahovalo - a, samozrejme, sme sa proti tomu bránili. Naše členstvo v NATO nesmeruje proti nikomu, a tým pádom ani proti Rusku. Ale samozrejme sa nemôžeme vyrovnať s tým, aby niekto tretí rozhodoval o tom, kde budeme. My máme ekonomické vzťahy s Ruskom, ktoré ale nie je náš hlavný ekonomický partner, patrí do prvej desiatky. Mali sme a máme stále dosť turistov z Ruska. Ruské investície v našom hospodárstve boli neefektívne."

Ktoré investície boli neefektívne?

"Napríklad ruské investície do hlinikárne, ale aj do iných strategických odvetví."

A čo sa týka kúpy nehnuteľností?

"Určitý počet občanov Ruska zakúpil byty v ČH a tam trávia dovolenky napriek ruskej propagande, že Čierna Hora nie je bezpečným štátom. My aj naďalej veríme, že naše more je atraktívne pre ruských turistov. Nikdy sme nepatrili do zóny sovietskeho vplyvu, ani za bývalého režimu Juhoslávia nepatrila do žiadneho bloku."

Politická situácia vo vašom okolí je veľmi nestabilná. Hovorí sa o myšlienke tzv. Veľkého Albánska, ktorá zasahuje do suverenity ČH i ostatných susedných štátov. Vidíte reálne nebezpečenstvo porušenia stability vašej krajiny a regiónu?

"Musím povedať, že nevidím. My máme vynikajúce vzťahy so všetkými susedmi vrátane Albánska, Kosova a Macedónska. V týchto štátoch žije značný počet albánskeho obyvateľstva a albánska národnostná menšina v ČH má najlepšie postavenie v regióne. Počas kosovskej krízy sme prijali stovky utečencov - či albánskych, alebo srbských - a na to v Kosove nezabudli. Naše vzťahy s Albánskom boli vždy veľmi dobré. Myslím si, že o mnohom sa v našich končinách rozpráva v rámci politickej kampane, aby sa prilákali voliči. Albánsko je členom NATO, veľmi zreteľne vidí svoju budúcnosť v EÚ, taktiež Kosovo a Macedónsko má hlavný cieľ stať sa členom EÚ a NATO. No a my budeme členským štátom Severoatlantickej aliancie od 5. júna."