Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Karel Schwarzenberg informácie o demisii nepotvrdil

Karel Schwarzenberg Foto: TASR/AP Photo/Petr David Josek

Dôvodom na odchod šéfa diplomacie by mal byť podľa jedného z jeho priateľov, fakt, že sa Česká republika nepripojila k fiškálnej zmluve Európskej únie.

Praha 16. marca (TASR) - Predseda koaličnej strany TOP 09, súčasný šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg, ako aj nemenované zdroje z jeho rezortu dementovali dnes pre české médiá informácie internetového portálu denikinsider.cz, podľa ktorých sa minister zahraničných vecí chystá opustiť kabinet premiéra Petra Nečasa.

Dôvodom na odchod mal byť podľa jedného zo Schwarzenbergových blízkych priateľov, na ktorého sa odvolal Insider, fakt, že sa Česká republika nepripojila k fiškálnej zmluve Európskej únie.

"Považuje to za zásadné a rozhodol sa odísť. Je to preňho neprekonateľná prekážka, považuje za nemožné, aby ďalej sedel v tejto vláde, ktorá podľa jeho názoru privádza ČR na okraj Európskej únie," citoval spomínaný portál svoj zdroj.

Samotný Karel Schwarzenberg reagoval na obsah tejto informácie s úsmevom a pre server ihned.cz konštatoval: "Insider je outsider. Teraz ho už chytá šialenstvo".

V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ."Je znechutený zo súčasnej politickej situácie, to je pravda. Ja o tom ale nič neviem, podľa mňa to nie je otázka nasledujúcich dní".

Najbližší kolegovia ministra a predsedu TOP 09 predmetné informácie spochybnili. Jeden z vysokopostavených úradníkov ministerstva zahraničných vecí pre ihned.cz vyhlásil: "Je to kohosi zbožné želanie, nie však pravda."

Karel Schwarzenberg, ktorý je oficiálnym kandidátom TOP 09 v prezidentských voľbách v roku 2013, aj keď nie ich favoritom, avizoval odchod z vlády v prípade nepripojenia sa ČR k fiškálnej dohode už pred niekoľkými mesiacmi. Pre denikinsider.cz to však teraz nepotvrdil.