Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Na úteku z Ukrajiny zadržali exposlanca parlamentu za Stranu regiónov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tento exposlanec Strany regiónov, ktorá je na Ukrajine postavená mimo zákona, je podozrivý z trestného činu ospravedlňovania, uznania alebo popierania ruskej ozbrojenej agresie proti Ukrajine.

Kyjev/Praha 10. apríla (TASR) - Ukrajinská tajná služba SBU zadržala bývalého poslanca ukrajinského parlamentu za proruskú Stranu regiónov. Stalo sa tak pri jeho pokuse vycestovať do susednej krajiny, informovala v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Dodala, že kým SBU informovala len o zadržaní bývalého člena strany bez uvedenia jeho mena, ukrajinské médiá uvádzajú, že ide o Vladislava Lukianova, ktorý v komunálnych voľbách v roku 2020 kandidoval za mesto Bachmut. Po vypuknutí vojny Ruska proti Ukrajine Lukianov začal spolupracovať s ruskou stranou.

K jeho zadržaniu došlo v blízkosti hraničného priechodu v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Lukianov sa údajne pokúšal opustiť územie Ukrajiny ako osoba, na ktorú sa pre vek - 60 rokov - už nevzťahuje mobilizácia.

Tento exposlanec Strany regiónov, ktorá je na Ukrajine postavená mimo zákona, je podozrivý z trestného činu ospravedlňovania, uznania alebo popierania ruskej ozbrojenej agresie proti Ukrajine.

Po vypuknutí vojny zadržaný Lukianov údajne preregistroval svoju spoločnosť poskytujúcu internetové pripojenie podľa ruských zákonov. Okrem toho ruskej tajnej službe FSB poskytol plný prístup k svojim technickým zariadeniam, čo FSB umožnilo monitorovať aktivity miestneho obyvateľstva na internete.

Lukianov sa po vypuknutí vojny presťahoval na Ukrajinou ovládané územie a svoju firmu viedol online. Ukrajinská strana však tvrdí, že dane a odvody platil Rusku, čím sa "podieľal na financovaní" tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako sa sa v Rusku ešte stále označuje vojna rozpútaná vo februári 2022.