Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský korunný princ pricestoval do Francúzska

Na archívnej snímke Muhammad bin Salmán. Foto: TASR/AP

Na nedeľu sú v Paríži naplánované protestné podujatia aktivistov.

Paríž/Rijád 8. apríla (TASR) - Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pricestoval v nedeľu do Paríža, odkiaľ začína svoje európske turné. Krátko predtým strávil tri týždne pobytom v Spojených štátoch, kde hľadal spojenectvo voči rivalovi svojho kráľovstva Iránu, napísala agentúra Reuters.

Korunného princa privítal na letisku francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, ktorý s princom Muhammadom ako ministrom obrany úzko spolupracoval v predchádzajúcej francúzskej vláde, informovala na Twiterri saudskoarabská diplomacia.

Princ Muhammad, ktorý slúži ako minister obrany a tiež kontroluje ekonomickú a energetickú politiku tohto vývozcu ropy, sa neskôr v priebehu týždňa presunie do Španielska.

Muhammad bude v utorok na formálnom obede s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom hovoriť o "novom strategickom partnerstve", s osobitným zreteľom na investície v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a digitálnej ekonomiky, oznámila vo vyhlásení kancelária Elyzejského paláca v Paríži. Zúčastní sa kultúrnych podujatí a hospodárskeho fóra.

Na nedeľu sú v Paríži naplánované protestné podujatia aktivistov. Francúzski poslanci a ľudskoprávne skupiny tlačia na prezidenta Macrona v súvislosti s predajom zbraní medzinárodnej koalícii pod velením Rijádu, ktorá v Jemene bojuje proti Iránom podporovaným šiitským povstalcom - húsíom.

Francúzsko je jedným z hlavných dodávateľov zbraní pre Saudskú Arábiu.