Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Saakašviliho prepustili na slobodu

Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti Michail Saakašvili a bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na pojednávaní sa zúčastnilo niekoľko významných ukrajinských poslancov spoločne s bývalou premiérkou Julijou Tymošenkovou.

Kyjev 11. decembra (TASR) - Bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho prepustili v pondelok zo zadržiavanej väzby po tom, ako ukrajinská sudkyňa zamietla žiadosť generálnej prokuratúry o jeho umiestnenie do domácej väzby. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Žiadosť prokuratúry... sa zamieta," oznámila na pôde súdu sudkyňa Larysa Cokolová.

Saakašviliho zadržali v Kyjeve 8. decembra. Je podozrivý z pomoci členom zločineckých organizácií a zatajovania ich trestnej činnosti.

Ukrajinská generálna prokuratúra 49-ročného Saakašviliho podozrieva, že sa spolčil s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Saakašvili všetky obvinenia odmieta.

Rozhodnutie sudkyne po osemhodinovom pojednávaní privítal s jasotom dav niekoľkých stoviek Saakašviliho podporovateľov čakajúcich pred budovou súdu.

"Sudkyňa je dobrá. Všetko urobila správne a v súlade so zákonmi," povedal Saakašvili v reakcii na rozhodnutie sudkyne Cokolovej. "Znamená to, že na Ukrajine nie je všetko stratené." Rozhodnutie sudkyne, ktorá podľa neho bude teraz musieť vydržať veľký tlak, označil za "statočné". "Teraz budem môcť hovoriť s ľuďmi priamo, a nie z domáceho väzenia," uviedol.

Súčasný vodca opozície na Ukrajine ďalej povedal, že vo svojej politickej činnosti plánuje pokračovať. Spoločne s opozičnými politikmi bude podľa vlastných slov "pripravovať pokojnú, ale veľmi dôležitú a nevyhnutnú zmenu vo vedení na Ukrajine".

Na pojednávaní sa zúčastnilo niekoľko významných ukrajinských poslancov spoločne s bývalou premiérkou Julijou Tymošenkovou.

Ako upozornila agentúra Reuters, Saakašviliho prípad ostáva naďalej otvorený.

Saakašvili, ktorý začal vo väzbe na protest voči svojmu zadržaniu držať hladovku, zaspieval na úvod pojednávania ukrajinskú hymnu.

Miestnosť, kde pojednávanie prebiehalo, bola podľa Reuters natoľko preplnená novinármi a politikovými podporovateľmi, že jeho obhajca požiadal sudkyňu o presunutie zasadnutia do väčšej sály.

Vyšetrovanie bývalého gubernátora Odeskej oblasti vyvolalo násilnosti medzi demonštrantami a poriadkovou políciou. V nedeľu sa v centre Kyjeva konala rozsiahla mierová demonštrácia na podporu Saakašviliho a za zosadenie Porošenka.

Saakašvilimu hrozí tiež možné vydanie do Gruzínska, kde je stíhaný pre viaceré zločiny.

Minister spravodlivosti Pavel Petrenko pre Reuters vysvetlil, že žiadosť o Saakašviliho vydanie do Gruzínska sa posudzuje a v tejto veci doposiaľ nepadlo žiadne konečné rozhodnutie.