Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rusko: Západ chce obvineniami o dodávkach dronov vyvinúť tlak na Irán

Na archívnej snímke z 25. augusta štart iránskeho dronu. Foto: TASR/AP

Dodávky iránskych dronov pre Rusko Moskva aj Teherán opakovane odmietajú. Európska únia vo štvrtok napriek tomu schválila sankcie voči Iránu.

Moskva 20. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že Západ sa obvineniami o iránskych dronoch využívaných na útoky na Ukrajine snaží vyvinúť "tlak" na Teherán. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Všetko, čo sa teraz deje v súvislosti s Iránom, je podriadené jedinému cieľu – vyvinúť tlak (na Irán). A Washington na to mobilizuje NATO a krajiny Európskej únie, aby si tak upevnil svoju pozíciu," vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.

Dodávky iránskych dronov pre Rusko Moskva aj Teherán opakovane odmietajú. Európska únia vo štvrtok napriek tomu schválila sankcie voči Iránu. Sankcie po potvrdení vládami členských štátov nadobudnú účinnosť v stredu popoludní.

Sankcie sú namierené voči trom iránskym generálom a zbrojárskej firme. EÚ je pripravená rozšíriť sankcie na ďalšie štyri iránske subjekty, ktoré už boli zaradené na iný sankčný zoznam.

Kremeľ však tvrdí, že nemá žiadne informácie o tom, že ruské jednotky na Ukrajine využívajú iránske drony. Zacharovová tieto obvinenia označila za "klebety" a dodala, že ide len o "sériu nepodložených a za vlasy pritiahnutých záverov, o ktoré sa snažia Británia s Francúzskom".