Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko žiada Medzinárodný súdny dvor, aby zamietol žalobu Kyjeva

Ruský veľvyslanec v Holandsku Alexander Šulgin (vpravo) prechádza okolo ukrajinského agenta Antona Korynevyča (vľavo), zástupcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí pred príchodom sudcov Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) v holandskom Haagu 18. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Šéf právneho tímu Ruska Gennadij Kuzmin na pôde súdu uviedol, že ukrajinská žaloba je prejavom nerešpektovania náležitého výkonu spravodlivosti a predstavuje zneužitie tohto procesu.

Haag 18. septembra (TASR) - Rusko v pondelok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) kritizovalo žalobu Ukrajiny, podľa ktorej Moskva falošne obvinila Kyjev z genocídy, aby ospravedlnila svoju inváziu. Moskva žiada zamietnutie prípadu. TASR správu prevzala z agentúra AP a AFP.

Šéf právneho tímu Ruska Gennadij Kuzmin na pôde súdu uviedol, že ukrajinská žaloba je prejavom nerešpektovania náležitého výkonu spravodlivosti a predstavuje zneužitie tohto procesu.

"Ukrajina Rusko neobviňuje zo spáchania genocídy. Neobviňuje ho ani z neschopnosti zabrániť genocíde či zabrániť jej," povedal. "Ukrajina, naopak, tvrdí, že genocída nenastala," uviedol a dodal, že toto vyjadrenia by malo byť dostatočné na odmietnutie prípadu, pretože ak nenastala genocída, nemohli byť porušené ani dohovory o genocíde.

Kyjev žalobu podal vlani krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Tvrdí, že Rusko porušilo Dohovor OSN o genocíde z roku 1948, keď na začiatku svojej invázie na Ukrajinu vyhlasovalo, že cieľom vojenskej intervencie v tejto krajine je zastaviť genocídu v proruských oblastiach na východe Ukrajiny.

Medzinárodný súdny dvor ešte v marci 2022 Rusku nariadil, aby okamžite zastavilo svoje vojenské ťaženie na Ukrajine. Toto rozhodnutie však bolo len predbežné a čaká sa na rozhodnutie, či súd má vôbec právomoc v tejto záležitosti rozhodovať, pripomína AFP.

Moskva tvrdí, že tento prípad nespadá pod jurisdikciu MSD, pretože obžaloba Kyjeva nie je založená na Dohovore OSN o genocíde z roku 1948.

Ukrajinský právny tím sa má vyjadriť v utorok. Spojenci Ukrajiny vrátane Austrálie, Kanady či všetkých členských krajín EÚ s výnimkou Maďarska majú v stredu vystúpiť s vyjadreniami, ktorými podporia právne tvrdenia Kyjeva, píše AP. Medzinárodnému tribunálu potrvá pravdepodobne niekoľko týždňov až mesiacov, kým dospeje k rozhodnutiu, či konanie v tomto prípade bude pokračovať.