Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Seizmické vlny zo zemetrasenia na Ďalekom východe cítili až v Moskve

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V domoch obyvateľov mesta Petropavlovsk-Kamčatskij sa triasol nábytok, mnoho ľudí vybehlo zo strachu na ulicu. Učitelia v školách vyviedli žiakov z budov.

Petropavlovsk-Kamčatskij 24. mája (TASR) - Silné zemetrasenie s epicentrom v Ochotskom mori otriaslo dnes ruským Ďalekým východom.

Varovanie pred vlnou cunami vydali úrady pre ostrov Sachalin a Kurilské ostrovy, informovala agentúra Interfax. Obyvateľov vyzvali, aby opustili nebezpečné miesta a presunuli sa do vyšších polôh. Neskôr varovanie zrušili.

Podľa Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) malo zemetrasenie magnitúdu 8,2, kamčatská pobočka Ruskej akadémie vied udávala magnitúdu 7,5. Podľa USGS sa hypocentrum otrasov nachádzalo asi 150 kilometrov západne od pobrežia Kamčatky v Ochotskom mori v hĺbke asi 600 kilometrov.

Otrasy bolo cítiť po dobu približne piatich minút, uviedla agentúra RIA Novosti. V domoch obyvateľov mesta Petropavlovsk-Kamčatskij sa triasol nábytok, mnoho ľudí vybehlo zo strachu na ulicu. Učitelia v školách vyviedli žiakov z budov.

Dozvuky zemetrasenia na ruskom Ďalekom východe zrejme pocítili až obyvatelia Moskvy, keďže hasiči a polícia dostala niekoľko desiatok hlásení od občanov o tom, že sa chvejú budovy. "Vzhľadom na to, že to bolo veľmi hlboké a silné zemetrasenie, šírilo sa na veľkom území," povedal pre RIA Novosti pracovník Ruskej akadémie vied. Dodal, že otrasy bolo cítiť v Krasnojarsku, Blagoveščensku, na celom území ruského Ďalekého východu a na Sibíri.

Informácie o prípadných škodách zatiaľ nie sú k dispozícii.