Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rusko v reakcii na iránsky útok na Izrael vyzýva na zdržanlivosť

Na snímke Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda.

Moskva 14. apríla (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu vyjadrilo znepokojenie so stupňovaním napätia v oblasti Blízkeho východu a zúčastnené strany žiadalo o zachovanie zdržanlivosti. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

"Všetky zúčastnené strany žiadame o zdržanlivosť. Spoliehame sa na to, že krajiny z tohto regiónu existujúce problémy vyriešia politickými a diplomatickými prostriedkami," uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení, píše AFP.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda. Izraelu a spojencom podarilo sa zostreliť až 99 percent z nich.

Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Predstavitelia Európskej únie, Kanady, Nemecka a ďalších krajín nočný útok Iránu odsúdili. Čína, Egypt a Saudská Arábia vyjadrili znepokojenie a zúčastnené strany vyzvali na zachovanie zdržanlivosti.