Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko ukázalo modernizovaný bombardér Tupolev-22M3M

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

V procese zásadnej modernizácie bol Tupolev-22M3M vybavený najnovším palubným digitálnym rádioelektronickým zariadením vyrobeným z domácich komponentov.

Kazaň 16. augusta (TASR) - V areáli ruského Kazanského leteckého podniku (KAZ) S.P. Gorbunova vystavili vo štvrtok modernizovaný nadzvukový bombardér s dlhým doletom Tupolev-22M3M, informovala agentúra TASS.

"Prvý experimentálny Tupolev-22M3M bol vytvorený v rámci rozsiahleho programu modernizácie strategických lietadiel s dlhým doletom, na ktorých spoločnosť Tupolev práve pracuje. V ďalšej fáze bude modernizovaná prvá skupina lietadiel Tupolev-22M3, ktoré sú v súčasnosti v prevádzke," uviedol na ceremónii riaditeľ ruskej spoločnosti Tupolev Alexandr Koňuchov. Dodal, že po prezentácii čakajú Tupolev-22M3M pozemné a letecké skúšky.

"V procese zásadnej modernizácie bol Tupolev-22M3M vybavený najnovším palubným digitálnym rádioelektronickým zariadením vyrobeným z domácich komponentov. Lietadlo sa môže pochváliť najmä novou navigačnou, komunikačnou a zameriavacou technikou, novými systémami riadenia motorov a spotreby paliva a prostriedkami rádioelektronického boja," informovala spoločnosť Tupolev.

Prvé modernizované bombardéry Tupolev-22M3M dostanú ozbrojené sily v roku 2021, uviedol šéf Zjednotenej leteckej korporácie (OAK) Jurij Sľusar.