Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že v okupovanej oblasti na juhu Ukrajiny odrazilo útok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kyjev spustil v júni dlho očakávanú protiofenzívu zameranú na získanie južných a východných častí krajiny, ktoré okupuje Rusko.

Moskva 26. júla (TASR) - Ruská armáda tvrdí, že v stredu odrazila rozsiahly ukrajinský útok pri meste Orichiv v okupovanej časti juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, kde momentálne prebiehajú intenzívne boje. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že "nepriateľ znovu podnikol ráno 26. júla intenzívne útočné operácie" v blízkosti Orichivu. Do stredajšieho útoku mali byť zapojené stovky ukrajinských vojakov.

Podľa ruského rezortu obrany išlo o vojakov "z troch práporov" s tankami. "Všetky útoky ukrajinských ozbrojených síl boli odrazené," dodal rezort s tým, že Rusko si svoje pozície v oblasti udržalo.

Toto ruské tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť.

Ruská armáda okrem toho v stredu informovala, že postúpila v smere na mesto Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Postup o približne dva kilometre tam už hlásila aj v utorok. Rezort obrany taktiež informuje, že boje v tejto oblasti prebiehajú aj v okolí obce Serhijivka, o ktorej Moskva tvrdí, že ju má pod kontrolou.

Kyjev spustil v júni dlho očakávanú protiofenzívu zameranú na získanie južných a východných častí krajiny, ktoré okupuje Rusko.