Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Na základe amnestie zastavili trestné stíhanie prvých kritikov Kremľa

Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas výročnej tlačovej konferencie 19. decembra 2013 v Moskve. Foto: TASR/AP

Celkove by sa v danej kauze malo na slobodu dostať osem z 27 zadržaných.

Moskva 19. decembra (TASR) - Moskovská justícia zastavila dnes trestné stíhanie štyroch odporcov súčasného vedenia krajiny, ktorí 6. mája 2012 protestovali na mítingu voči uvedeniu prezidenta Vladimira Putina do úradu a následne boli zadržaní.

Ide o prvých prepustených na slobodu na základe rozsiahlej amnestie v Ruskej federácii z radov kritikov súčasnej moci, informovala tlačová agentúra DPA.

Celkove by sa v danej kauze malo na slobodu dostať osem z 27 zadržaných.

Ruský parlament v stredu zamietol prepustenie všetkých odporcov Kremľa na slobodu, ako to požadovala medzinárodná organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International.

Amnestia sa dotkne asi 25.000 osôb. Na slobodu by sa vďaka nej mali dostať väznené členky punkovej skupiny Pussy Riot, Nadežda Tolokonnikovová a Maria Aľochinová. Očakáva sa aj zrušenie obvinení vznesených proti členom hnutia Greenpeace.

Návrh zákona o amnestii do parlamentu predložil prezident Vladimir Putin pri príležitosti 20. výročia prijatia ústavy Ruskej federácie. Štátna duma ho v stredu schválila.

Amnestia sa bude týkať aj časti odsúdených účastníkov masových demonštrácií z decembra 2011 proti výsledkom parlamentných volieb, známych ako udalosti z Blatného námestia. Na časť z nich sa totiž vzťahuje 3. bod návrhu o odpustení trestu osobám, ktoré sa zúčastnili na masových nepokojoch alebo na ne vyzývali.