Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Požiar a výbuchy v muničnom sklade v Rusku si vyžiadali 12 zranených

Na snímke z 5. augusta 2019 rodina sleduje výbuchy vo vojenskom muničnom sklade pri dedine Kamenka v okrese Ačinsk v Krasnojarskom kraji na ruskej Sibíri. Foto: TASR/AP

Jedna osoba zostáva nezvestná.

Moskva 6. augusta (TASR) - Požiar v sklade munície v blízkosti mesta Ačinsk v Krasnojarskom kraji je už úplne zlikvidovaný. Informovalo o tom v utorok ruské ministerstvo obrany. Príslušné úrady medzičasom odvolali zákaz preletov lietadiel nad postihnutou zónou.

Podľa agentúry Interfax ministerstvo dodalo, že v súčasnosti už v sklade nie sú žiadne ohniská požiaru. Celú plochu ešte dohášajú za pomoci vojenských lietadiel a vrtuľníkov.

Podľa agentúry TASS bol na miesto vyslaný tím špecialistov na likvidáciu následkov mimoriadnych situácií z Moskvy, ktorí majú k dispozícii aj multifunkčné robotické zariadenia Uran-14.

Námestník ruského ministra obrany Dmitrij Bulgakov už v utorok ráno informoval, že detonácie zásob výbušnín vo vojenskom muničnom sklade pri dedine Kamenka v okrese Ačinsk už ustali. Hrozba výbuchu jednotlivých kusov munície však naďalej pretrváva, informoval Bulgakov. Úrady aj preto zatiaľ nevydali pokyn na návrat evakuovaných obyvateľov ohrozených obcí v okolí muničného skladu.

Podľa úradov Krasnojarského kraja bolo zranených 12 osôb. Jedna osoba zostáva nezvestná. Gubernátor Alexandr Uss podľa Interfaxu informoval, že sa objavili viacerí svedkovia, ktorí vypovedali o smrti danej osoby.

Z asi 100-tisícového mesta Ačinsk bolo evakuovaných viac ako 9500 ľudí. Ďalších najmenej 6000 ľudí opustilo svoje domovy na základe vlastného rozhodnutia z obavy o život a zdravie. Časť ruských médií informovala, že aj riadená evakuácia mala miestami chaotický priebeh.

Výberová chronológia výbuchov v továrňach na výrobu výbušnín v Rusku



-- 7. mája 2014 došlo k výbuchu v prevádzke na výrobu výbušnín a munície v Novosibirsku. Zahynuli traja ľudia, ďalších deväť bolo zranených. Vyšetrovaním sa zistilo, že výbuch nastal počas rozvažovania výbušniny, počas ktorého zamestnanci nemali predpísané pracovné oblečenie a obuv s dielektrickými vlastnosťami. K výbuchu došlo po výboji statickej elektriny, ktorá zapálila suspenziu výbušných mikročastíc. Za porušenie bezpečnostných predpisov pri narábaní s výbušnými materiálmi boli na tresty väzenia odsúdené vedúca prevádzky a vedúca zmeny.

-- 30. septembra 2015 pri výbuchu v prachárni v meste Kotovsk v Tambovskej oblasti zahynuli dvaja zamestnanci a ďalší traja utrpeli vážne zranenia a popáleniny. Epicentrum explózie sa nachádzalo v blízkosti dvoch budov, kde sa sušilo niekoľko ton pyroxylínového prášku používaného v ručných zbraniach a v delostrelectve. Obe budovy boli v dôsledku výbuchu úplne zničené. Podľa vyšetrovateľov explózia nastala v dôsledku nedbanlivosti jedného z pracovníkov, ktorý si zapálil cigaretu rovno vedľa skladu.

-- 11. marca 2016 došlo v prachárni v meste Kotovsk v Tambovskej oblasti k požiaru, pri ktorom zahynuli dve osoby. Ďalší traja zamestnanci boli v kritickom stave prevezení do nemocnice, kde rozsiahlym popáleninám podľahli. Inšpekcia ruského ministerstva priemyslu a obchodu, ktorá sa prípadom zaoberala, odhalila množstvo porušení bezpečnostných a pracovných noriem.

-- 17. januára 2017 došlo v meste Bijsk v Altajskom kraji k výbuchu počas prác na výstavbe novej budovy továrne na výrobu výbušnín. Vážne zranenia pritom utrpeli štyria ľudia; jeden z nich im neskôr podľahol. Výbuch zavinilo neopatrné zaobchádzanie so zvyškami výbušniny, ktoré sa stavební robotníci snažili odstrániť bez náležitých pracovných nástrojov a ochranných prostriedkov.

-- 24. marca 2017 nastal výbuch v továrni na výrobu výbušnín v Kazani. Následný požiar si vyžiadal smrť jednej osoby. Požiar zachvátil plochu 400 metrov štvorcových a napáchal veľké škody v sklade s hotovými výrobkami.

-- V tom istom roku sa v tomto podniku vyskytli aj ďalšie dva veľké incidenty s explóziami a požiarmi: 16. júna a 22. novembra. V oboch prípadoch nedošlo k žiadnym zraneniam. Príčiny výbuchov sa v médiách neuvádzali, ale úrady v rokoch 2016-17 opakovane upozorňovali manažment i zamestnancov na porušovanie bezpečnostných predpisov.

-- 31. augusta 2018 došlo k výbuchu v zbrojovke v meste Dzeržinsk, pri ktorom zahynulo päť ľudí. Ďalších šesť zamestnancov spoločnosti utrpelo zranenia. Požiar zachvátil plochu s rozlohou 100 metrov štvorcových. Príčinou explózie bolo zrejme nedodržanie technologického procesu.

-- 8. októbra 2018 vybuchla plynová fľaša na území továrne na výrobu výbušnín v meste Perm. Zomreli pritom traja ľudia. Podľa jednej z vyšetrovacích verzií explóziu spôsobilo zrejme porušenie pravidiel bezpečnosti pri práci.

-- 1. júna 2019 si požiar a následná séria výbuchov v prevádzke na výrobu výbušnín v meste Dzeržinsk v Nižnonovgorodskej oblasti ležiacej v centre európskej časti Ruska vyžiadala najmenej 38 zranených.