Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko poprelo správy o nasadení strategických bombardérov na Kryme

Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

O nasadení týchto zbraní informoval v pondelok predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) V. Bondarev. V utorok však tento výbor oznámil, že išlo o omyl.

Moskva 19. marca (TASR) - Rusko poprelo v utorok správy, že nasadí na Kryme strategické bombardéry typu Tu-22M3, schopné niesť jadrové zbrane, a balistické rakety Iskander-M, ktoré môžu byť vyzbrojené konvenčnými aj jadrovými hlavicami.

O nasadení týchto zbraní informoval v pondelok predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) Viktor Bondarev. V utorok však tento výbor oznámil, že išlo o omyl, informovala televízia RT.

Podobne poprel správu aj predseda branno-bezpečnostného výboru ruskej Štátnej dumy (dolnej komory parlamentu) Vladimir Šamanov. K tomu dodal, že súčasné zbrane umiestnené na Kryme sú plne "schopné odraziť akýkoľvek pokus o útok".

Výbor pre obranu a bezpečnosť Rady federácie pre agentúru TASS špecifikoval, že obranu Krymu okrem iného zabezpečujú protivzdušné a protiraketové systémy S-300, S-400, Buk-M2 a Pancir-S1, ako aj protilodné systémy Bastion.