Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko nevedie rozhovory o azyle pre Asada, tvrdí Putinov poradca

Annan pricestoval do Sýrie na schôdzku so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Foto: TASR/AP

Tlak na Asadovu vládu vyvolal dohady, že by mohol hľadať útočisko v zahraničí - možno v Rusku, ktoré blokuje západné úsilie zosadiť ho.

Moskva/Peking 19. júla (TASR) - Rusko neviedlo rozhovory o možnosti prijatia sýrskeho prezidenta Bašára Asada, uviedol dnes spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podľa vlastných slov nevie o žiadnych plánoch poskytnúť Asadovi azyl.

O tom, kam by mohol odísť Asad v prípade opustenia Sýrie, Putin nehovoril na stredajšom stretnutí s tureckým premiérom Tayyipom Recepom Erdoganom ani v telefonáte s prezidentom USA Barackom Obamom, povedal Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov.

"Neviem, aspoň som o tom nepočul," reagoval Ušakov na otázku, či by Asad mohol prísť do Ruska, ktoré je dlho spojencom jeho vlády.

Tlak na Asadovu vládu vyvolal dohady, že by mohol hľadať útočisko v zahraničí - možno v Rusku, ktoré blokuje západné úsilie zosadiť ho.

Ruskí predstavitelia zdôrazňujú, že odchod Asada z funkcie môže byť výsledkom jedine vnútorného politického dialógu a nemôže byť podmienkou mierového procesu.

Čína, ktorá spolu s Ruskom vetovala dva návrhy rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN hroziace Sýrii sankciami, vyjadrila dnes hlboké znepokojenie zo situácie a pokračujúcim napätím v Sýrii.

Peking "dôrazne odsudzuje bombový útok, ku ktorému došlo v stredu v Damasku a pri ktorom zahynuli poprední bezpečnostní činitelia režimu", uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.