Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rusko na poslednú chvíľu zrušilo štart nosnej rakety Angara-A5

Na snímke z 8. apríla 2024 raketa Angara-A5 počas prípravy na štart na kozmodróme Vystočnyj v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe. Foto: TASR/AP

Malo ísť už o štvrtý štart rakety Angara-A5 a uskutočnil sa takmer desať rokov od jej prvého skúšobného letu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 9. apríla (TASR) - Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v utorok na poslednú chvíľu zrušila štart ruskej nosnej rakety Angara-A5 z kozmodrómu Vystočnyj, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

K skúšobnému štartu nosnej rakety z novej odpaľovacej rampy na tomto kozmodróme malo dôjsť o 11.00 h SELČ. Len tesne pred plánovaným odpalom ho však zrušili bez uvedenia dôvodu. Nový termín štartu nebol bezprostredne oznámený.

Malo ísť už o štvrtý štart rakety Angara-A5 a uskutočnil sa takmer desať rokov od jej prvého skúšobného letu. Všetky jej predchádzajúce štarty sa uskutočnili z kozmodrómu Pleseck na severozápade Ruska.

Nosná raketa Angara s dĺžkou 42,7 metra, ktorá dokáže vyniesť na obežnú dráhu viac než 20 ton nákladu, má nahradiť ruskú ťažkotonážnu raketu Proton M, ktorá je v prevádzke od polovice 60. rokov 20. storočia. Ruský prezident Vladimir Putin označil tento projekt za veľmi dôležitý pre národnú bezpečnosť.

Kozmodróm Vystočnyj, ktorého výstavba stála desiatky miliárd rubľov a bola sprevádzaná opakovanými odkladmi a korupčnými škandálmi, sa zatiaľ stále využíva len v obmedzenej miere. Nachádza sa v lesoch Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe, neďaleko ruských hraníc s Čínou a približne 1500 km od prístavu Vladivostok.

Jeho úlohou je okrem iného znižovať závislosť Ruska od kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, ktorý si Moskva v súlade s dohodou s Astanou môže prenajímať prinajmenšom do roku 2050 za vyše 10,6 miliardy rubľov ročne (105,5 milióna eur).