Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Regulačný úrad dal sociálnu sieť VKontakte omylom na čiernu listinu

Ilustračné foto Foto: youtube

Sieť VKontakte má 210 miliónov registrovaných používateľov, z ktorých 47 miliónov sa do siete prihlási každý deň.

Moskva 24. mája (TASR) - Najpopulárnejšiu sociálnu sieť v Rusku - VKontakte - dnes omylom zaradili na čiernu listinu, do registra internetových stránok obsahujúcich informácie, ktorých šírenie je v Ruskej federácii zakázané.

Úrad pre dohľad nad komunikačnými prostriedkami (Roskomnadzor) túto skutočnosť spočiatku nekomentoval, potom uviedol, že zaradenie VKontakte na čiernu listinu bolo chybou a dôsledkom zlyhania ľudského faktora. Niektorí provideri však medzičasom prístup k stránke www.vk.com zablokovali.

Sieť VKontakte má 210 miliónov registrovaných používateľov, z ktorých 47 miliónov sa do siete prihlási každý deň, informuje agentúra Reuters.

Jej zakladateľ Pavel Durov v apríli opustil Rusko po tom, čo sa stal účastníkom bizarnej dopravnej nehody v Petrohrade, pri ktorej bol zranený jeden policajt. Durov namiesto toho, aby pred vyšetrovateľmi vypovedal ako svedok, opustil krajinu. Nehoda, ako poznamenáva Reuters, predchádzala predaju veľkej časti jeho firmy.

RIA Novosti pripomína, že od 1. novembra 2012 v Rusku existuje jednotný on-line register internetových stránok obsahujúcich informácie, ktorých šírenie je na území Ruskej federácie zakázané. Register spustil práve Roskomnadzor v súlade so zákonom o ochrane detí pred informáciami, ktoré škodia ich zdraviu alebo vývoju. Keď sa internetová stránka dostane na tzv. čiernu listinu, operátori musia zablokovať prístup k nej na celom území štátu.

Používatelia internetu v reakcii na správu uviedli svoje negatívne skúsenosti so sieťou VKontakte, na ktorej sa objavovali aj materiály s detskou pornografiou a prístup k nim správca siete dával zablokovať často len po tlaku samotných používateľov.

Jedným z užívateľov VKontakte bol aj Džochar Carnajev, podozrivý, že spolu s bratom spáchal bombové atentáty počas maratónu v americkom Bostone.

Sieť VKontakte však veľmi často používajú aj oponenti prezidenta Vladimira Putina na organizovanie svojich protestných akcií. Samotný 28-ročný Durov, porovnávaný so zakladateľom Facebooku Markom Zuckerbergom, sa už dávnejšie ocitol pod tlakom, keď odmietol poslúchnuť nariadenie Federálnej bezpečnostnej služby, aby dal v sieti zrušiť fóra používané prívržencami opozície od decembra 2011 na organizovanie protivládnych protestov.