Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Rusku začne od 1. júna platiť protifajčiarsky zákon

Foto: TASR/AP

Rusko patrí medzi krajiny s najvyšším počtom fajčiarov na svete. Podľa odhadov tam žije 44 miliónov ľudí závislých od nikotínu, čo je zhruba tretina populácie.

Moskva 25. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes zákon o zákaze fajčenia na verejných miestach. Zákon nadobudne platnosť 1. júna, informoval server Gazeta.ru.

Štátna duma, dolná komora parlamentu, zákon schválila 20. januára; horná komora, Rada federácie, 12. februára.

Úplný zákaz fajčenia sa bude týkať reštaurácií, kaviarní, štátnych úradov, hotelov, všetkých typov škôl, nemocníc a štadiónov.

Zakázané je aj zobrazovanie fajčenia vo filmoch alebo v divadelných predstaveniach s výnimkou prípadov, keď tvorí integrálnu súčasť umeleckého diela.

Stojany s cigaretami podľa zákona nebudú smieť byť viditeľné vo výkladoch obchodov a zakázaná je aj reklama na cigarety, ako i predaj elektronických cigariet a žuvacieho tabaku.

Zákon zakazuje výrobcom cigariet a tabakových výrobkov sponzorovať festivaly a iné kultúrne podujatia a prevádzkovať lotérie.

Časť paragrafov zákona nadobudne platnosť až 1. júna 2014. Ide o zákaz fajčenia v sanatóriách, vlakoch a lodiach premávajúcich na dlhé vzdialenosti, v lietadlách, v medzimestskej a prímestskej doprave, ako aj zákaz fajčiť vo vzdialenosti do 15 metrov od vchodu do metra alebo železničnej stanice. Až o rok sa začne zákaz fajčenia vzťahovať aj na hotely, stravovacie zariadenia a nástupištia prímestských železníc.

Rusko patrí medzi krajiny s najvyšším počtom fajčiarov na svete. Podľa odhadov tam žije 44 miliónov ľudí závislých od nikotínu, čo je zhruba tretina populácie. Aj vzhľadom na to zákon umožňuje bezplatnú odvykaciu liečbu, ak ju fajčiar podstúpi v štátnom zdravotníckom zariadení.

Ako informuje agentúra RIA Novosti, podľa prieskumov verejnej mienky podporuje schválenie protifajčiarskeho zákona väčšina Rusov.