Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruskému režisérovi Serebrennikovovi predĺžili domáce väzenie

Ruský divadelný režisér Kiril Serebrennikov Foto: TASR

Serebrennikov, riaditeľ moskovského avantgardného divadla Gogoľovo centrum, je v domácom väzení od vlaňajšieho augusta, keď ho obvinili zo sprenevery štátnych dotácií vo výške 68 miliónov rubľov.

Moskva 19. apríla (TASR) - Ruský divadelný a filmový režisér Kirill Serebrennikov sa v máji nebude môcť zúčastniť na festivale v Cannes, kde bude o Zlatú palmu súťažiť jeden z jeho posledných filmov. Moskovský súd mu totiž v stredu predĺžil domáce väzenie do 19. júla, informovala agentúra RIA Novosti.

Serebrennikov, riaditeľ moskovského avantgardného divadla Gogoľovo centrum, je v domácom väzení od vlaňajšieho augusta, keď ho obvinili zo sprenevery štátnych dotácií vo výške 68 miliónov rubľov (977.000 eur) určených na divadelný projekt. Režisér však obvinenia odmieta a označuje ich za "absurdné".

Serebrennikovovi, ktorý pracoval aj pre Veľké divadlo v Moskve, hrozí až desať rokov za mrežami. Režisérovi vyjadrili podporu mnohí ruskí aj zahraniční umelci a vyzvali príslušné orgány, aby ho prepustili na slobodu. Jeho dielo a témy týkajúce sa politiky, náboženstva a sexuality rozhnevali konzervatívne ruské kruhy.

V Cannes bude súťažiť jeho film "Leto". V roku 2016 tu Serebrennikov získal cenu za film "Študent".