Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ruská opozičná strana chce organizovať pochod za Navaľného a Nemcova

Pri ruskom konzuláte v nemeckom Frankfurte sú v sobotu 17. februára 2024 umiestnené kvety a fotografia lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Organizátori počítajú s účasťou do 50.000 ľudí. Podľa britskej stanice BBC o tom v pondelok informoval predseda strany Občianska iniciatíva Andrej Nečajev.

Moskva 20. februára (TASR) - Ruská opozičná politická strana Občianska iniciatíva (GRANI) požiadala moskovskú radnicu o povolenie na konanie pochodu na pamiatku opozičných politikov Alexaja Navaľného, ktorý minulý piatok zomrel vo väzení, a Borisa Nemcova, ktorý bol zavraždený 27. februára 2015 pri hradbách Kremľa v centre Moskvy.

Pochod je naplánovaný na 2. marca. Organizátori počítajú s účasťou do 50.000 ľudí. Podľa britskej stanice BBC o tom v pondelok informoval predseda strany Občianska iniciatíva Andrej Nečajev.

Občianska iniciatíva nedávno delegovala Borisa Nadeždina ako svojho kandidáta do marcových prezidentských volieb.

Nadeždina však Ústredná volebná komisia ako prezidentského kandidáta nezaregistrovala, pretože nesplnil všetky zákonom stanovené podmienky. Nadeždin toto rozhodnutie napadol na súde.

Ruské úrady v posledných rokoch odmietajú vydávať povolenia na podobné zhromaždenia organizované opozíciou. Ak sa takéto úradmi nepovolené podujatia konajú, polícia voči ich účastníkom zasahuje tvrdo.