Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rumunský prezident vymenoval za dočasného premiéra Mihaia Fifora

Na archívnej snímke Klaus Iohannis Foto: TASR/AP

Rumunsko čaká zostavovanie novej vlády už tretíkrát od parlamentných volieb z decembra 2016, keď získali najviac hlasov Dragneovi sociálni demokrati.

Bukurešť 16. januára (TASR) - Rumunský prezident Klaus Iohannis vymenoval v utorok ministra obrany Mihaia Fifora za dočasného premiéra po tom, ako doterajší predseda vlády Mihai Tudose nečakane odstúpil z funkcie pre politické spory. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Iohannis pri tejto príležitosti povedal, že treba zabrániť tomu, aby sa terajšia "politická neistota zvrhla na politickú nestabilitu" a vyvolala nepriaznivé účinky na ekonomiku. Zároveň oznámil, že v stredu absolvuje stretnutia so zástupcami všetkých parlamentných strán, aby sa s nimi poradil o zostavení novej vlády.

Tudose oznámil v pondelok večer svoj odchod z funkcie premiéra po tom, ako stratil podporu vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD). V posledných týždňoch sa totiž zjavne vyostroval mocenský spor medzi Tudosem a vplyvným predsedom PSD Liviom Dragneom, ktorý sa nemohol stať premiérom, pretože bol v roku 2016 odsúdený za volebný podvod.

Rumunsko čaká zostavovanie novej vlády už tretíkrát od parlamentných volieb z decembra 2016, keď získali najviac hlasov Dragneovi sociálni demokrati. Podľa DPA by mohol stáť na čele nového vládneho kabinetu aj Fifor, známy ako politik blízky Dragneovi. Iohannis pritom už vlani na jeseň pohrozil, že v prípade pádu Tudoseho už nevymenuje do čela vlády nijakého ďalšieho člena PSD.

K najnovšiemu vývoju na rumunskej politickej scéne došlo niekoľko hodín pred utorňajšou návštevou japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorý tak musel zrušiť obed a rokovanie s rumunským náprotivkom, stretne sa však s prezidentom Iohannisom.