Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rumunský prezident oznámil kandidatúru na generálneho tajomníka NATO

Klaus Iohannis. Foto: TASR - Milan Kapusta

Súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa funkcie ujal v roku 2014. Jeho mandát sa končí tento rok v októbri.

Bukurešť 12. marca (TASR) - Rumunský prezident Klaus Iohannis v utorok oznámil, že sa bude uchádzať o post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Rozhodol som sa prihlásiť do výberového konania na post generálneho tajomníka NATO," povedal Iohannis novinárom. Dodal, že "túto kandidatúru preberá v mene Rumunska s plnou zodpovednosťou".

"Vzhľadom na súčasný bezpečnostný kontext som presvedčený, že je čas, aby naša krajina prevzala ešte väčšiu zodpovednosť v rámci euroatlantického vedenia," uviedol rumunský prezident.

Rumunsko podľa jeho slov "hlboko chápe súčasnú bezpečnostnú situáciu, ktorá vznikla v dôsledku Ruskom rozpútanej vojny proti Ukrajine, a to aj z hľadiska historických výziev, ktorým náš región čelí".

"Domnievam sa, že NATO potrebuje aj nový pohľad na svoje poslanie. Východná Európa má cenný príspevok do diskusií a rozhodnutí v rámci NATO," citoval Iohannisove slová spravodajský portál Politico.

Súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa funkcie ujal v roku 2014. Jeho mandát sa končí tento rok v októbri, pričom vlani v júli mu bol už po štvrtýkrát predĺžený vzhľadom na pokračujúcu vojnu na Ukrajine. Meno jeho nástupcu by malo byť oznámené pred júlovým summitom vo Washingtone.

V súvislosti s menom nového šéfa NATO sa často skloňuje holandský premiér Mark Rutte. Podporu mu vo februári vyjadrilo Nemecko, jeho prípadnú kandidatúru podporila aj britská vláda. Diplomatické zdroje uviedli, že Rutteho považujú za favorita medzi kandidátmi aj USA a Francúzsko.