Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rumunský parlament zvolil nového šéfa zahraničnej spravodajskej služby

Na snímke poslanci rumunského parlamentu, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pozorovatelia upozornili na fakt, že prezident navrhol pred necelými troma týždňami do čela SIE predstaviteľa najsilnejšej politickej strany, pričom svoj výber nekonzultoval s vedením vládnej PSD.

Bukurešť 4. júla (TASR) - Rumunský parlament zvolil v stredu v Bukurešti veľkou väčšinou hlasov (340:31) za nového šéfa zahraničnej spravodajskej služby krajiny SIE prezidentom Klausom Iohannisom navrhovaného predstaviteľa vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Mihaia Vlaseho (47). Informovali o tom tlačové agentúry APA a MTI.

Pozorovatelia upozornili v tejto súvislosti na fakt, že prezident navrhol pred necelými troma týždňami napriek pretrvávajúcim sporom s PSD do čela SIE predstaviteľa tejto najsilnejšej politickej strany, pričom - ako vysvitlo dodatočne - svoj výber nekonzultoval s vedením PSD. Vlase vraj nepatrí medzi osobnosti blízke lídrovi PSD Liviovi Dragneovi, ale naopak medzi straníckych rebelov okolo expremiéra Mihaia Tudoseho.

Neprekvapilo preto, že sa Dragnea po zvolení Vlaseho do funkcie vyjadril zdržanlivo vyjadriac nádej, že sa novozvolený funkcionár prejaví ako otvorený a úprimný, veď je nepochybne adekvátne kompetentný.

Bývalý šéf SIE Mihai Razvan Ungureanu odstúpil z funkcie pred viac ako 18 mesiacmi, odvtedy jeho právomoci plnili osoby dočasne poverené týmito úlohami.