Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rumunského exprezidenta Iona Iliesca súdia za zločiny proti ľudskosti

Ion Iliescu, archívna snímka. Foto: TASR/AP Photo

Obvinenia sa týkajú piatich dní, keď sa Iliescu dostal k moci po tom, ako Ceaušescu unikol 22. decembra 1989 z Bukurešti.

Bukurešť 22. mája (TASR) - Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu predstúpil v utorok pred súd, kde čelí obvineniam zo zločinov proti ľudskosti spáchaných počas násilného povstania, ktoré v decembri 1989 zvrhlo komunistického vodcu Nicolae Ceaušesca.

Obvinenia sa týkajú piatich dní, keď sa Iliescu dostal k moci po tom, ako Ceaušescu unikol 22. decembra 1989 z Bukurešti. Ceaušesca spolu s manželskou súdili a 25. decembra popravili. Agentúra AP pripomína, že počas rumunského povstania zahynulo približne 1100 ľudí - veľká väčšina po zvrhnutí komunistického lídra.

Prokuratúra tvrdí, že Iliescu, ktorý mal počas povstania v rukách vojenskú moc, nezabránil "mnohým situáciám", keď dochádzalo k zbytočným stratám na životoch.

Osemdesiatosemročný Iliescu sa na začiatku súdneho procesu odmietol k obvineniam vyjadriť. Jeho obhajca Adrian Georgescu však uviedol, že Iliescu sa v tom čase domnieval, že jeho činy boli "absolútne čestné a správne".

Iliesca, bývalého popredného komunistického predstaviteľa, zvolili po revolúcii trikrát za prezidenta. Dlhodobo popieral, že by mal moc nad milíciami a inými, ktorí strieľali do neozbrojených demonštrantov počas povstania.