Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rokovania Ruska a sýrskej opozície uviazli pre osud prezidenta Asada

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP Photo

Sýrska opozícia podmieňuje začatie rokovaní s vládou v Damasku zbavením Asada moci. Rusko, ktoré je dlhodobým veľkým exportérom zbraní do Sýrie, deklaruje, že je to neprijateľné.

Moskva 11. júla (TASR) - Rokovania sýrskej opozície s ruskými predstaviteľmi v Moskve dnes skončili nezhodami, keď opozičný líder vyhlásil, že ruská politika pomáha predlžovať krviprelievanie v Sýrii.

"Sýrčania nerozumejú ruskému postoju. Ako môže Rusko naďalej dodávať (vládnemu režimu) zbrane? Ako môžu stále vetovať rezolúcie? Treba ukončiť masové zabíjanie," uviedol Burhán Ghaljún, bývalý líder Sýrskej národnej rady.

Rusko pôsobí ako jeden z mála podporovateľov sýrskeho prezidenta Bašára Asada dodávkami zbraní a blokovaním Západom presadzovaných sankcií OSN. Násilie v Sýrii pokračuje a podľa aktivistov počet obetí už presiahol 17.000.

Sýrska opozícia podmieňuje začatie rokovaní s vládou v Damasku zbavením Asada moci. Rusko, ktoré je dlhodobým veľkým exportérom zbraní do Sýrie, deklaruje, že je to neprijateľné.

"Dali sme jasne najavo, že akákoľvek transformačné obdobie musí začať Asadovým odchodom," uviedol šéf opozičnej Sýrskej národnej rady Abdal Básit Síd.

Iný člen sýrskej delegácie konštatoval, že Moskva zásadne nezmenila svoju pozíciu, ale hoci si ruskí diplomati "protirečia", "snažia sa o "skutočné riešenie", informovala agentúra Reuters.

Rokovania nasledovali po pondelkových osobitných stretnutiach s inými opozičnými lídrami v Moskve, ktorými sa Rusko snaží posilniť svoju diplomatickú váhu v medzinárodných vyjednávaniach o ukončení krviprelievania v Sýrii.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zdôrazňuje nutnosť dialógu opozície s vládou v Damasku, ktorý predpokladá aj mierový plán medzinárodného vyslanca Kofiho Annana. Moskva podporuje aj body schválené počas stretnutia "Akčnej skupiny" v Ženeve 30. júna, ktoré predpokladajú politickú transformáciu Sýrie, ale otázku Asadovho osudu nechávajú otvorenú.