Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

SVET v roku 2018: Požiare, demonštrácie, nehody aj kráľovská svadba

Foto: TASR/AP

Prečítajte si, čo všetko sa udialo v svete v roku 2018.

Bratislava/Svet 31. decembra (TASR) - Vydávame chronológiu medzinárodných udalostí z roku 2018.

JANUÁR



1. januára - Bulharsko prevzalo predsedníctvo v Rade EÚ.

20. januára - V rámci prebiehajúceho tureckého-kurdského konfliktu ohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začiatok pozemnej operácie, zameranej na dobytie kurdskými jednotkami ovládanej severosýrskej enklávy Afrín.

26.-27. januára - Druhé kolo volieb prezidenta Českej republiky vyhral Miloš Zeman.
Na snímke kandidát na českého prezidenta a úradujúci český prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana zdravia priaznivcov po zverejnení predbežných výsledkov 2. kola prezidentských volieb vo volebnej centrále 27. januára 2018 v Prahe.
Foto: TASR/Marko Erd


31. januára - Úplné zatmenie Mesiaca. Viditeľné bolo najmä z Aljašky, Sibíri a Austrálie a nastalo v rovnakom čase ako modrý Mesiac a supermesiac, čo sa nestalo už vyše 150 rokov.
Na snímke ľudia sledujú zatmenie Mesiaca v Hongkongu.
Foto: TASR/AP

FEBRUÁR



6. februára - Najsilnejšia a najdokonalejšia nosná raketa súčasnosti Falcon Heavy z dielne súkromnej americkej aerokozmickej spoločnosti SpaceX odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride na svoj prvý skúšobný let.

7. februára - Európsky parlament schválil prerozdelenie britských mandátov po brexite a neprijal návrh na celoeurópska kandidátku v eurovoľbách.

11. februára - Dopravné lietadlo ruskej regionálnej leteckej spoločnosti Saratovskije avialiniji so 71 ľuďmi na palube sa zrútilo krátko po štarte z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo. Nehodu neprežil nikto z cestujúcich ani členov posádky.
Na snímke ruského ministerstva pre mimoriadne udalosti záchranári a bezpečnostné zložky skúmajú časti trosiek dopravného lietadla AN-148 ruskej spoločnosti Saratov Airlines pri dedine Stepanovskoje asi 40 kilometrov od moskovského letiska Domodedovo 11. februára 2018. Stroj so 65 pasažiermi a šiestimi členmi posádky na palube smeroval z Moskvy do mesta Orsk na južnom Urale. Z radarov zmizol tesne po vzlietnutí z Moskvy. Nikto z cestujúcich katastrofu neprežil. Trosky lietadla a ostatky tiel boli rozptýlené v okruhu jedného kilometra.
Foto: TASR/AP


14. februára - Po deviatich rokoch vo funkcii odstúpil juhoafrický prezident Jacob Zuma.

14. februára - Streľba na strednej škole Marjory Stonemanovej-Douglasovej v americkom meste Parkland, štát Florida: 17 mŕtvych a 17 zranených.
Záchranári nakladajú do sanitky zranenú osobu na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida po stredajšej streľbe, ktorá si vyžiadala najmenej 17 mŕtvych v stredu 14. februára 2018. Páchateľom bol bývalý študent 19-ročný Nikolas (Nicolas/Nikolaus) Cruz vylúčený pre bližšie nešpecifikovaný disciplinárny delikt.
Foto: TASR/AP


18. februára - Dopravné lietadlo iránskej leteckej spoločnosti Aseman na trase Teherán - Jásúdž sa zrútilo v pohorí Zagros; zahynulo všetkých 65 cestujúcich a členov posádky.

27.-28. februára - Predseda EK Jean-Claude Juncker i predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani uviedli, že sú šokovaní vraždou slovenského novinára Jána Kuciaka; europoslanci si uctili jeho pamiatku minútou ticha.

28. februára - Európska komisia zverejnila návrh textu dohody o vystúpení Británie z EÚ.

MAREC



4. marca - V anglickom meste Salisbury boli nervovoparalytickou látkou novičok otrávení bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Obaja útok prežili. Britské protiteroristické policajné zložky začali vyšetrovať špekulácie, či za incidentom nestál Kremeľ.
Na archívnej snímke zo 7. marca 2018 policajti hliadkujú pred policajnou páskou neďaleko miesta, kde našli bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v anglickom meste Salisbury.
Foto: TASR/AP


8. marca - EÚ zažalovala Českú republiku, Maďarsko a Poľsko na Súdnom dvore EÚ kvôli relokáciám migrantov.

9. marca - Americký prezident Donald Trump prijal ponuku severokórejského vodcu Kim Čong-una, aby sa s ním stretol v máji s cieľom rokovať o denuklearizácii Kórejského polostrova.

11. marca - Čínsky parlament schválil návrh na zrušenie ustanovenia v ústave, podľa ktorého prezident krajiny mohol pôsobiť vo funkcii maximálne dve po sebe idúce funkčné obdobia. Prezident Si Ťin-pching, ktorý je vo funkcii hlavy štátu od marca 2013, tak bude môcť zostať vo funkcii aj po skončení svojho druhého funkčného obdobia v roku 2023.

10. marca - Šéf ľudovcov v EP Manfred Weber vyzval premiéra SR Roberta Fica, aby odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

12. marca - Havária dopravného lietadla bangladéšskej spoločnosti US-Bangla Airlines v nepálskom hlavnom meste Káthmandu si vyžiadala 51 mŕtvych.
Časť trosiek lietadla bangladéšskej spoločnosti, ktoré sa zrútilo na letisku v Káthmandu 12. marca 2018. Najmenej 38 obetí na životoch si v pondelok vyžiadala havária dopravného lietadla bangladéšskej spoločnosti US-Bangla Airlines v nepálskom hlavnom meste Káthmandu. Pri havárii, ku ktorej došlo počas pristávacieho manévru, sa ďalších 23 ľudí zranilo. Desať osôb je nezvestných.
Foto: TASR/AP


18. marca - V prezidentských voľbách v Rusku bol Vladimír Putin zvolený už na štvrté funkčné obdobie.

19. marca – V Keni uhynul posledný samec (bieleho) nosorožca tuponosého severného na svete, čím tento živočíšny poddruh prakticky vyhynul.

23. marca - Päť ľudí vrátane samotného atentátnika zahynulo pri islamistických teroristických útokoch v juhofrancúzskych mestách Carcassone a Trebes.

25. marca - Najmenej 64 ľudí prišlo o život pri požiari, ktorý vypukol vo viacposchodovom nákupnom centre v meste Kemerovo v sibírskej časti Ruska, 3000 kilometrov východne od Moskvy.
Na archívnej snímke dym stúpa z budovy nákupného centra, ktorú zachvátil požiar v sibírskom meste Kemerovo, 3 000 km východne od Moskvy v nedeľu 25. marca 2018.
Foto: TASR/AP


26. marca – Po otrave Sergeja a Julije Skripaľovcov vyhostili vyše dve desiatky krajín sveta dovedna viac než 100 ruských diplomatov.

26. marca – Severokórejský vodca Kim Čong-un sa v rámci prekvapujúcej cesty do Pekingu stretol s čínskym s prezidentom Si Ťin-pchingom. Návštevu podnikol pred plánovaným stretnutím s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom.

APRÍL



8. apríla – Sýrska občianska vojna: Najmenej 70 ľudí zahynulo a ďalšie stovky osôb utrpeli zranenia pri chemickom útoku sarinom v Dúmá, poslednom meste vo východnej Ghúte obsadenom povstalcami.

9. apríla - V parlamentných voľbách v Maďarsku zvíťazila vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána.

11. apríla - Dovedna 257 ľudí zahynulo pri havárii vojenského lietadla Il-76 alžírskych vzdušných síl neďaleko mesta Alžír.

12. apríla - EÚ prijala kroky na zákaz nekalých obchodných praktík v potravinovom reťazci, ako aj v súvislosti s bojom stredoeurópskych krajín proti dvojakej kvalite potravín.

14. apríla – Sýrska občianska vojna: USA, Británia a Francúzsko nariadili bombardovania sýrskych vojenských základní v reakcii na chemicky útok sarinom, ktorý údajne podnikla vláda na civilné obyvateľstvo východnej Ghúty.

18. apríla - V saudskoarabskej metropole Rijád otvorili prvýkrát od roku 1983 kino pre verejnosť, premietli americký film Black Panther.

19. apríla - Kubánsky parlament zvolil za prezidenta krajiny Miguela Díaza-Canela, ktorý bol jediným kandidátom na nástupcu Raúla Castra na tomto poste.

23. apríla – Aj dvaja občania Južnej Kórey a jeden Jordánec boli medzi desiatimi ľuďmi, ktorí prišli o život, keď vodič dodávky - 25-ročný Alek Minassian - vrážal v kanadskom Toronte do ľudí na chodníku.

27. apríla – Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril ochotu ukončiť jadrový program svojej krajiny. Spolu s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom sa na summite v pohraničnej dedine Pchanmundžom dohodli na zastavení všetkých nepriateľských akcií medzi oboma stranami v snahe oficiálne ukončiť kórejskú vojnu z rokov 1950-53 a predložiť mierovú zmluvu.

30. apríla - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že židovský štát nadobudol tajné dokumenty, ktoré odhaľujú, že Irán sa tajne snažil získať jadrové zbrane. Irán Netanjahuove tvrdenia odmietol a označil ich za propagandu.

MÁJ



3. mája - Separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA) zverejnila otvorený list adresovaný Baskom, v ktorom oznámila ukončenie svojej ozbrojenej i politickej kampane. Ozbrojený konflikt trval zhruba 40 rokov a stál v Španielsku životy viac než 800 ľudí.

3. mája – Evakuácia a vyhlásenie stavu núdze v americkom tichomorskom štáte Havaj v súvislosti s erupciou sopky Kilauea, ktorá začala chrliť prúdy lávy do obývaných oblastí.
Dym stúpa a láva z krátera sopky Kilauea steká do oceánu pri meste Pahoa v okrese Leilani Estates na Havaji.
Foto: Archív TASR


5. mája - NASA vypustila do vesmíru bezposádkovú kozmickú loď s cieľom pristáť na Marse a skúmať doposiaľ záhadné vnútro červenej planéty. Nosná raketa Atlas V s robotickou sondou InSight vyštartovala z leteckej základne v Kalifornii.

8. mája - Americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty odstupujú od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom a jeho krajina zavedie voči Teheránu opäť sankcie. Predošlý prezident USA Barack Obama označil tento Trumpov krok za vážnu chybu.

9. mája - Novým premiérom Malajzie sa stal doterajší vodca opozície Mahathir Mohamad, čím sa skončila 61 rokov trvajúca vláda Národného frontu, ktorý bol pri moci od získania nezávislosti Malajzie od Británie v roku 1957.
Na snímke nový malajzijský premiér Mahathir Mohamad.
Foto: TASR/AP


10. mája - Maďarské Národné zhromaždenie znovuzvolilo Viktora Orbána za predsedu maďarskej vlády. Poslanci o tom rozhodli nadpolovičnou väčšinou hlasov.

14. mája - EÚ prijala smernicu proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

18. mája - Dovedna 112 ľudí zahynulo pri havárii lietadla kubánskych aerolínií, ktoré sa zrútilo bezprostredne po štarte z letiska v hlavnom meste Havana.

19. mája - Britský princ Harry uzavrel vo Windsorskom zámku manželstvo s bývalou americkou herečkou Meghan Markleovou. Svadobný obrad sa za prítomností približne 600 pozvaných hostí konal v zámockej Kaplnke sv. Juraja.
Na snímke manželia, zľava britský princ Harry a Meghan Markleová odchádzajú po sobáši v Kaplnke sv. Juraja na kráľovskom zámku vo Windsore v sobotu 19. mája 2018.
Foto: TASR/AP


24. mája - Severná Kórea zničila pred zahraničnými novinármi svoj jadrový testovací komplex Pchunggje. Uzavretie komplexu oznámil severokórejský vodca Kim Čong-un pred svojím očakávaným summitom s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, naplánovaným na jún v Singapure.
Na snímke ľudia sledujú na televíznej obrazovke satelitnú snímku jadrového testovacieho komplexu Pchunggje na železničnej stanici v Soule vo štvrtok 24. mája 2018. Severná Kórea zničila vo štvrtok pred zahraničnými novinármi svoj jadrový testovací komplex.
Foto: TASR/AP


25. mája - Do platnosti vstúpilo všeobecné nariadenie Európskej únie o ochrane údajov (GDPR), ktoré okrem iného umožňuje občanom zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí.

25. mája - V severoírskom referende podporilo 66,4 percent voličov liberalizáciu prísnych zákonov obmedzujúcich vykonávanie interrupcií.

JÚN



3. júna – Najmenej 109 ľudí zahynulo a ďalšie stovky utrpeli zranenia pri výbuchu sopky Volcán de Fuego v stredoamerickej Guatemale. Išlo o najväčšiu erupciu tejto sopky od roku 1974.
Vulkanický popol stúpa do vzduchu počas pátrania záchranárov po nezvestných po erupcii sopky Volcán de Fuego v guatemalskom meste San Miguel Los Lotes.
Foto: TASR/AP


8. júna - Európski účastníci summitu krajín G7 v Kanade – Británia, Francúzsko, Nemecko a Taliansko - sa zhodli, že nechcú toto fórum rozšíriť o Rusko, ako by si to želal prezident USA Donald Trump.

12. júna - Historické stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una medzi štyrmi očami. Lídri sa rozprávali v hoteli Capella na singapurskom ostrove Sentosa v rámci summitu svojich krajín.

12. júna - Macedónsko a Grécko dosiahli dohodu vo viac ako štvrťstoročie pretrvávajúcom spore o názov postjuhoslovanskej republiky, ktorý zaťažoval ich vzájomné vzťahy a bránil integrácii Macedónska do EÚ i NATO. Macedónsko by sa malo v budúcnosti nazývať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija).

16. júna - Sedemnásť ľudí prišlo o život počas paniky, ktorá vypukla v nočnom klube vo venezuelskom hlavnom meste Caracas.

19. júna - Spojené štáty oznámili, že vystupujú z Rady OSN pre ľudské práva. Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová vyhlásila, že rada nie je hodná svojho mena.

19. júna - Kanadský senát schválil návrh zákona na legalizáciu používania konopí na rekreačné účely. Zákon o úplnej legalizácii marihuany vstúpil do platnosti 17. októbra.

24. júna - V Saudskej Arábii vstúpilo do platnosti nariadenie, ktorým sa v tomto konzervatívnom kráľovstve ruší zákaz šoférovania žien.

27. júna - Český prezident Miloš Zeman vymenoval novú menšinovú vládu premiéra Andreja Babiša, ktorú vytvorilo hnutie ANO s ČSSD za podpory KSČM.
Na archívnej snímke Miloš Zeman a Andrej Babiš.
Foto: TASR/AP


28.-29. júna - V Bruseli sa konal dvojdňový summit EÚ zameraný najmä na migráciu a bezpečnosť; lídri sa dohodli na projekte vyloďovacích platforiem pre utečencov.

JÚL



1. júla - Rakúsko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

5. júla - Litva sa stala 36. členskou krajinou Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

5. júla - Z kanadskej provincie Québec hlásili už 33. úmrtie v dôsledku vlny prudkých horúčav.

6. júla – Obesením popravili Šókó Asaharu, vodcu niekdajšej sekty Óm šinrikjó, ako aj šesť ďalších popredných členov tejto organizácie, ktorá v roku 1995 podnikla útok sarinom na metro v Tokiu.

9. júla - Etiópia a Eritrea oficiálne oznámili ukončenie svojho 20-ročného konfliktu.

10. júla – Potápačom sa podarilo vytiahnuť 12 chlapcov a trénera z futbalového tímu, ktorí boli 17 dní uviaznutí v čiastočne zaplavenej jaskyni na severe Thajska.
Na videosnímke z 3. júla 2018 fthajský záchranár pomáha zrenenému chlapcovi v jaskyni v Thajsku. Z lekárskeho posudku 12 chlapcov a ich futbalového trénera, ktorí uviazli v jaskyni v Thajsku, vyplýva, že je príliš nebezpečné skúšať ich vyviesť zo zaplavenej jaskyne. Nový lekársky posudok ukázal, že dvaja chlapci a tréner trpia vyčerpanosťou v dôsledku podvýživy. Potápači im tiež začali vháňať kyslík do komory, v ktorej sa nachádzajú.
Foto: TASR/AP


11.-12. júla - Summit NATO v Bruseli; Slovensko zastupoval prezident Andrej Kiska. Spojenci potvrdili túžbu po jednote a solidarite a vyzvali Rusko, aby stiahlo vojakov z Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. Americký prezident Donald Trump sa vyslovil proti plynovodu Nord Stream 2.

13. júla - Slovensko v Bruseli slávnostne prevzalo predsednícku štafetu vo V4.

18. júla – Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó oznámil, že Maďarsko vystúpi z procesu schvaľovania globálneho migračného balíka OSN.

25. júla - Vedci oznámili unikátny objav jazera plného vody pod zamrznutým povrchom Marsu.

26. júla - Ničivé lesné požiare v Grécku; 87 mŕtvych, vyše stovka zničených obydlí.
Motocyklista sa pozerá na stúpajúci dym z lesného požiaru pri gréckom meste Kineta, západne od Atén 23. júla 2018.
Foto: TASR/AP


27. júla - Najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí; planéta Mars sa priblížila k Zemi na najmenšiu vzdialenosť od roku 2003.

AUGUST



1. augusta - V Konžskej demokratickej republike sa po niekoľkých rokoch opäť objavila ebola, ministerstvo zdravotníctva informovalo o dvadsiatke smrteľných prípadov.

7. augusta - Napriek nesúhlasu Európskej únie vstúpil do platnosti prvý súbor obnovených sankcií amerického prezidenta Donalda Trumpa voči Iránu.

12. augusta - Päť štátov ležiacich pri Kaspickom mori - Azerbajdžan, Irán, Kazachstan, Rusko a Turkménsko - podpísalo dohovor o štatúte Kaspického mora s cieľom ukončiť neistotu v súvislosti s využívaním tamojších prírodných zdrojov ropy a zemného plynu.

12. augusta - Štartom novej sondy Parker Solar Probe (Parkerova slnečná sonda) z floridského Mysu Canaveral začala NASA výskumnú misiu, ktorej cieľom bude nasledujúcich takmer sedem rokov z doposiaľ nevídanej blízkosti skúmať slnečnú atmosféru.
Na snímke sonda Parker Solar Probe.
Foto: TASR/AP


14. augusta - Dovedna 43 ľudí zahynulo pri zrútení sa časti diaľničného Morandiho mosta v talianskom Janove, ktorého konštrukcia nevydržala nápor prudkej búrky. Podpredseda vlády Luigi Di Maio a minister dopravy Danilo Toninelli obvinili z nešťastia súkromnú spoločnosť Autostrade per Italia.
Na snímke záchranári pracujú medzi ruinami zrúteného Morandiho mosta 14. augusta 2018 v Janove.
Foto: TASR/AP


24. augusta – Novým austrálskym premiérom sa stal novozvolený líder vládnucej Austrálskej liberálnej strany Scott Morrison.

28. augusta - Slovenskú občianku Evu Varholíkovú po šiestich rokoch odňatia slobody podmienečne prepustili z budapeštianskeho väzenia na slobodu.
Slovenská občianka Eva Varholíková Rezešová (vpravo) sa zvítava s matkou a dcérou pri odchode z väznice na Ulici Ignáca Nagya v Budapešti 28. augusta 2018 po jej prepustení. Varholíkovú po šiestich rokoch odňatia slobody v utorok podmienečne prepustili z budapeštianskeho väzenia na slobodu.
Foto: TASR/MTI


SEPTEMBER



2. septembra - Národné múzeum v brazílskom Riu de Janeiro zničil požiar.

6. septembra - Indický najvyšší súd rozhodol, že homosexuálny pohlavný styk už nie je v Indii trestným činom.

20. septembra - Pri nehode extrémne preplneného trajektu na Viktóriinom jazere v Tanzánii zahynulo všetkých 228 cestujúcich.

22. septembra – Najmenej 29 ľudí bolo zabitých pri útoku na vojenskú prehliadku v iránskom meste Ahváz.

28. septembra – Silné zemetrasenie s magnitúdou 7 a následnou vlnou cunami zasiahlo indonézsky ostrov Sulawesi. Zahynulo najmenej 2256 ľudí a ďalších viac než 10.679 utrpelo zranenia.
Muž nesie veci z vraku medzi troskami na ulici v meste Donggala po ničivom zemetrasení a cunami na indonézskom ostrove Sulawesi.
Foto: TASR/AP


OKTÓBER



2. októbra – Na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule zavraždili novinára z denníka The Washington Post Džamála Chášukdžího, čo vyvolalo diplomatickú krízu so Saudskou Arábiou medzinárodných rozmerov.

5.-6. októbra – Prvé kolo volieb do Senátu českého parlamentu.

8. októbra - Obmedziť nárast priemernej teploty na Zemi na 1,5 stupňa Celzia oproti stavu spred nástupu priemyslu je stále možné, avšak len vtedy, ak svetové spoločenstvo podstúpi rýchle, ďalekosiahle a nebývalé zmeny po všetkých stránkach, uviedla na konferencii v juhokórejskom Inčchone Medzivládna komisia pre klimatickú zmenu (IPCC).

10. októbra - Na severozápadnú časť americkú štátu Florida udrel veľmi silný hurikán štvrtej kategórie Michael.
Foto: TASR/AP


13. októbra - Z druhého kola volieb tretiny českého Senátu vyšla víťazne opozičná Občianska demokratická strana (ODS), ktorá získala deväť kresiel a v Senáte bude mať spolu 16 zástupcov.

17. októbra - Kanada sa stala druhou krajinou na svete s legálnym predajom marihuany na trhu povolenom štátom. Prvým bol Uruguaj v roku 2013.

19. októbra - Najmenej 59 ľudí prišlo o život a najmenej 100 ďalších utrpelo zranenia po tom, ako do davu ľudí na severe Indie vrazil počas osláv hinduistického sviatku vlak.

19. októbra - Nosná raketa Ariane-5 so sondami, ktoré majú slúžiť na prieskum planéty Merkúr, odštartovala z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane.

20. októbra - Státisíce Britov sa zišli v Londýne na pochode, ktorým sa domáhali referenda o dohode o odchode Británie z EÚ. Demonštrácia bola najväčším protestom tohto druhu za posledných 15 rokov.

20. októbra - Americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty odstúpia od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú v roku 1987 podpísali s Ruskom. Podľa jeho slov túto zmluvu Moskva porušuje.

23. októbra - Čínsky prezident Si Ťin-pching oficiálne otvoril jeden z najdlhších mostov na svete, ktorý spája Hongkong s Macaom a čínskou pevninou. Most má pomôcť integrácii Hongkongu a Macaa do štruktúr pevninskej Číny.
Na snímke osvetlená časť najdlhšieho mosta na svete, 55 kilometrov dlhej komunikácie, ktorá spája Hongkong, Macao a čínske pevninské mesto Ču-chaj v Honkongu 22. októbra 2018. Most oficiálne otvoria 23. októbra 2018. Celkové náklady na jeho výstavbu, ktorej súčasťou je aj 6,7-kilometrový podmorský tunel a umelé sú viac ako 12 miliárd dolárov.
Foto: TASR/AP


27. októbra - Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa bola po rekonštrukcii otvorená historická budova Národného múzea v Prahe.

27. októbra - Víťazom prezidentských volieb v Írskej republike sa stal Michael Higgins, dovtedajšia hlava štátu.

28. októbra – Oslavy 100. výročia vzniku Československa v Českej republike.

27. októbra -Jedenásť ľudí bolo zabitých pri streľbe v synagóge v americkom meste Pittsburgh.

28. októbra - Novým prezidentom Brazílie sa stal 56-ročný pravicový populista Jair Bolsonaro, ktorý podľa očakávaní zvíťazil v druhom kole volieb hlavy štátu.

29. októbra - Krátko po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte sa zrútilo dopravné lietadlo so 189 cestujúcimi na palube. Všetci vrátane posádky zahynuli.
Príbuzní pasažierov zrúteného lietadla indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air si prezerajú osobné veci, ktoré záchranári vylovili z mora v Jakarte 31. októbra 2018. Haváriu lietadla, ktoré sa zrútilo v pondelok 29. októbra približne 13 minút po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte, pravdepodobne neprežil nikto z 189 ľudí na palube. Boeing-737 Max 8 s kapacitou 210 cestujúcich smeroval na linke JT610 z Jakarty do mesta Pangkal Pinang, metropoly provincie Bangka-Belitung ležiacej na východnom pobreží ostrova Bangka.
Foto: TASR/AP


NOVEMBER



8. novembra - Lesný požiar v kalifornskom okrese Butte si vyžiadal 88 ľudských životov a vyhorelo pri ňom takmer 19.000 budov.

11. novembra – Mnoho krajín sveta, predovšetkým v Európe a Spoločenstve národov, ale aj v USA, oslavovalo spomienkovými udalosťami 100. výročie konca prvej svetovej vojny.

13. novembra - EÚ zverejnila akčný plán pre tvrdý brexit; Britom zaručuje bezvízový styk.

14. novembra - Bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski požiadal Maďarsko o štatút utečenca.

25. novembra - Incident pri Kerčskom zálive medzi ukrajinským a ruským námorníctvom: Rusko zajalo tri lode ukrajinských námorných síl.

25. novembra - Mimoriadny summit o brexite; hlavy vlád a štátov 27 krajín EÚ prijali s Britániou dohodu o riadenom brexite.

26. novembra - Sonda InSight amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pristála na povrchu planéty Mars. Pristátie potvrdil rádiový signál, ktorému trvalo viac ako osem minút, kým prekonal vzdialenosť 160 miliónov kilometrov medzi Marsom a Zemou.

27. novembra – Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že v desiatich oblastiach Ukrajiny platí s platnosťou do 26. decembra stanné právo. Išlo o reakciu na to, že dva dni predtým zajalo Rusko pri pobreží Moskvou anektovaného Krymu tri lode ukrajinských námorných síl.
Na snímke Petro Porošenko.
Foto: TASR/AP


28. novembra - Čínsky vedec Che Ťien-kchuej na lekárskej konferencii v Hongkongu oznámil, že úspešne upravil DNA dvojčiat ženského pohlavia splodených otcom, ktorý mal pozitívny test na prítomnosť vírusu HIV.

DECEMBER



1.-8. decembra - Francúzsko zažilo najhoršie občianske nepokoje od roku 1968. Protesty hnutia Žlté vesty sa v Paríži zmenili na výtržnosti so stovkami zranených a tisíckami zatknutých; podpálených bolo vyše 100 áut, vandali ničili predmety vystavené v interiéri Víťazného oblúka a zatvorených bolo mnoho ďalších turistických atrakcií, tak v hlavnom meste, ako aj inde po celej krajine.
Na snímke demonštranti stoja na námestí Place de l'Opéra v Paríži počas protivládnych protestov tzv. žltých viest.
Foto: TASR/AP


2. decembra - Stredoeurópska univerzita (CEU) rozhodla, že sa sťahuje z Budapešti do Viedne.

3. decembra - V EÚ začali platiť nové opatrenia proti praniu špinavých peňazí.

3. decembra - Sonda OSIRIS-REx vesmírnej agentúry NASA po vyše dva roky trvajúcom lete dorazila k asteroidu Bennu. Sonda, ktorá je súčasťou spoločného projektu USA, Kanady, Francúzska a Japonska, bude okolo Bennu vyše roka krúžiť a skúmať jeho povrch a zloženie.

5. decembra - EÚ prijala silnejšie opatrenia na boj proti dezinformáciám a falošným správam na internete.

10. decembra - Na konferencii OSN v marockom Marrákeši schválili zástupcovia zo 164 krajín globálny pakt o migrácii. Cieľom 34-stranového právne nezáväzného dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov.