Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rick Santorum vyhral republikánske primárky v Alabame i Mississippi

Rick SantorumFoto: TASR/AP

Mitt Romney zvíťazil boji o prezidentskú nomináciu na volebných zhromaždeniach amerických republikánov v štáte Havaj a tichomorskom teritóriu Americká Samoa.

Washington 14. marca (TASR) - Americký republikánsky prezidentský kandidát Rick Santorum zvíťazil podľa predbežných výsledkov v utorkových primárkach v štátoch Alabama a Mississippi pred Newtom Gingrichom a Mittom Romneym. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Po sčítaní 93 percent hlasov v Mississipi získal Santorum 33 percent hlasov, Gingrich 31 percent a Romney skončil na treťom mieste s 31 percentami. V Alabame zvíťazil Santorum so ziskom 35 percent hlasov pred Gingrichom so ziskom 30 percent a Gingrichom so ziskom 28 percent hlasov, uviedla agentúra Reuters.

Víťazstvo pomôže Santorumovi upevniť si svoju pozíciu hlavnej konzervatívnej alternatívy voči Romneymu.

Primárky v Alabame a v Mississippi sa konajú v čase, keď nové prieskumy ukázali prudký pokles podpory americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, čo spôsobil vysoký nárast cien benzínu a nové turbulencie na Blízkom východe.


Romney vyhral na Havaji a v Americkej Samoe

Predvolebná kampaň republikánskeho kandidáta do amerických prezidentských volieb 2012, bývalého guvernéra štátu Massachusetts Mitta Romneyho, v Liberty v štáte Missouri 13. marca 2012.
Foto: TASR/AP Photo
Mitt Romney zvíťazil boji o prezidentskú nomináciu na volebných zhromaždeniach amerických republikánov v štáte Havaj a tichomorskom teritóriu Americká Samoa.

Jeho hlavný súper Rick Santorum si predtým pripísal víťazstvá v ďalších utorkových primárkach v štátoch Alabama a Mississippi. Romneyho v nich dokonca prekonal aj ďalší kandidát Newt Gingrich. Podľa analytikov si tak Santorum upevnil svoju pozíciu hlavnej konzervatívnej alternatívy voči Romneymu.

Mitt Romney však naďalej zostáva jasným lídrom volebného súboja. Do utorkových primárok vstupoval s výrazným, viac ako dvojnásobným náskokom v počte delegátov pred Santorumom.

Podľa bilancie agentúry Associated Press si Romney zabezpečil už 485 delegátov letného republikánskeho nominačného zjazdu. Na získanie nominácie potrebuje víťazný kandidát celkovo hlasy 1144 delegátov. Santorum ich má doposiaľ len 246, Gingrich 161 a Ron Paul 47.

V utorkových primárkach na Havaji získal Romney podľa predbežných výsledkov 45 percent hlasov, zatiaľ čo Santorum 25 a Paul 19 percent hlasov. Víťazstvo v Americkej Samoe mu podľa CNN zaistilo hlasy všetkých tamojších deviatich delegátov.