Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Režisér Dalibor Matanič priznal sexuálne obťažovanie žien

Ilustračné foto Foto: TASR

V chorvátskej filmovej komunite je najúspešnejší chorvátsky režisér hlavnou témou už niekoľko týždňov.

Záhreb 6. apríl (TASR) - Najúspešnejší chorvátsky režisér Dalibor Matanič priznal, že v minulosti pod vplyvom drog a alkoholu sexuálne obťažoval kolegyne. Na svojej facebookovej stránke napísal, že ľutuje svoje pochybenia a ospravedlňuje sa obetiam. Status potom vymazal. TASR informuje podľa agentúry HINA a denníka Večernji List

V chorvátskej filmovej komunite je najúspešnejší chorvátsky režisér hlavnou témou už niekoľko týždňov. Viacero herečiek a spolupracovníčok zverejnilo, že od neho dostávali provokatívne textové správy alebo že mal počas natáčania nevyžiadané sexuálne narážky. Mnohé však o tom vraveli iba anonymne.

Matanič podľa chorvátskych médií vo facebookovom statuse priznal, že to robil v opitosti alebo pod vplyvom drog. Teraz je v programe liečby drogovej závislosti.

Obvinenia vyvolali prekvapenie, pretože Matanič na verejnosti odsudzoval sexuálnych predátorov a podporoval hnutie #metoo. Tí, ktorí o tom tušili, si povedali - konečne sa niekto odvážil prehovoriť, uvádza Večernji List.

Poslednou kvapkou pre mnohé obete bola titulná strana magazínu Gloria, kde bol so speváčkou a moderátorkou Idou Presterovou, bojovníčkou za práva žien a LGBTI+ komunity. Minulý rok boli obaja tvárou kampane Shield proti násiliu na ženách.

"Tým je to ešte horšie. Akékoľvek násilie by malo byť vyšetrené a odsúdené. Všetkým obetiam poskytujem absolútnu podporu!" uviedla v sobotu Presterová pre Večernji List.

Mataničov úspešný televízny seriál Ticho (Šutnja) podľa trilógie investigatívneho novinára Draga Hedla bol uvedený medzi 14 televíznymi seriálmi na Berlinale v roku 2022. Úspešný bol aj jeho seriál Noviny (Novine), ktorý produkovala spoločnosť Drugi Plan a v roku 2018 ho kúpil Netflix.