Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Rasmussen vylúčil intervenciu do Sýrie, konflikt však treba ukončiť

Anders Fogh Rasmussen Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO tvrdí, že aliancia bude aj naďalej podporovať Turecko v spore po zostrelení vojenského lietadla Sýriou.

Brusel 2. júla (TASR) - Kríza v Sýrii je jednou z najväčších výziev pre bezpečnosť, ktorej svet v súčasnosti čelí, uviedol dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen, ktorý však vylúčil možnosť vojenskej intervencie voči tejto krajine.

"Jedinou správnou odpoveďou na túto krízu zostáva politická odpoveď a spoločné úsilie medzinárodnej verejnosti voči režimu Bašára Asada, ktorý stratil akúkoľvek ľudskosť a legitimitu," uviedol Rasmussen počas stretnutia s novinármi v bruselskom sídle aliancie.

Generálny tajomník NATO dodal, že občiansky konflikt v Sýrii trvá už príliš dlho a stál príliš veľa ľudských životov, pričom ohrozil stabilitu celého regiónu.

"Medzinárodná spoločnosť má povinnosť ukončiť tento konflikt a ukončiť ho už teraz," upozornil Rasmussen.

Rasmussen zároveň dodal, že aliancia bude aj naďalej podporovať Turecko v spore po zostrelení vojenského lietadla Sýriou. Podľa neho je prirodzené, že po vyhrotení sporu medzi Ankarou a Damaskom Turecko posilňuje svoje vojenské jednotky pozdĺž hraníc so Sýriou. A dodal, že Turecko v tejto súvislosti nepožiadalo NATO o nijakú podporu ani pomoc, čo znamená, že vojenská technika aliancie na hraniciach so Sýriou rozmiestnená nie je.