Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hlasy zaslané poštou zamiešali počtami mandátov v Rakúsku

Volebné plagáty Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) s portrétom rakúskeho kancelára Wernera Faymanna (vľavo) a Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) s vicekancelárom a minitrom zahraničných vecí Michaelom Spindeleggerom 24. septembra 2013 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Tohtoročné voľby v Rakúsku boli po roku 2008 iba druhé, v ktorých sa mohli hlasy posielať poštou.

Viedeň 1. októbra (TASR) - Rakúski voliči, ktorí svoje hlasy v tohtoročných parlamentných voľbách poslali poštou, výrazne zamiešali rozdelením mandátov, možnosť pokračovania súčasnej koalície ľudovcov a sociálnych demokratov však zásadne neohrozili.

Informovala o tom v pondelok večer agentúra APA s odvolaním sa na údaje ministerstva vnútra.

Podľa nich prišli sociálni demokrati (SPÖ) v nedeľňajších voľbách o jeden mandát a teraz ich majú 52, slobodní (FPÖ) majú o dva mandáty menej - 40. Naopak, ľudovcom (ÖVP) doterajšiemu koaličnému partnerovi SPÖ, pribudol vďaka listovým hlasom jeden mandát (47) a Zeleným až dva mandáty (24). Počty mandátov pre stranu miliardára Franka Stronacha (11) a Nové Rakúsko (NEOS, 9) zostali nezmenené.

Volebná účasť sa po započítaní 534.944 hlasovacích lístkov zaslaných poštou zvýšila zo 65,9 na 74,4 percenta, napriek tomu sa zaradila medzi nízke.

Nové počty mandátov však nepriniesli žiadne nové koaličné možnosti: červeno-čierna vláda zostáva stále jedinou realistickou dvojkoalíciou s väčšinou 99 kresiel v 183-člennej Národnej rade. Dosť hlasov (98) by mala aj časťou ÖVP presadzovaná trojkoalícia FPÖ-ÖVP-Stronach. Koalície ÖVP-FPÖ alebo SPÖ-Zelení-NEOS by nemali potrebnú väčšinu.

Ani toto však nie sú definitívne výsledky volieb z 29. septembra, pretože v nich nie sú obsiahnuté hlasy, ktoré odovzdali voliči v iných ako svojich domovských volebných obvodoch.

Tohtoročné voľby v Rakúsku boli po roku 2008 iba druhé, v ktorých sa mohli hlasy posielať poštou.