Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni sa koná Fórum EÚ-Afrika. Slovensko zastupuje P. Pellegrini

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Úrad vlády SR

Ide o poslednú schôdzku vrcholných predstaviteľov krajín Únie v rámci polročného rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ, ktoré 1. januára od Viedne prevezme Rumunsko.

Viedeň 18. decembra (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa v utorok zúčastňuje na Fóre EÚ-Afrika, ktoré sa od pondelka koná vo Viedni za prítomnosti európskych a afrických lídrov. Ide o poslednú schôdzku vrcholných predstaviteľov krajín Únie v rámci polročného rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ, ktoré 1. januára od Viedne prevezme Rumunsko.

Hlavným cieľom fóra je vytvoriť priestor na prehlbovanie spolupráce medzi krajinami Európskej únie a Afriky v oblasti digitalizácie a inovácií, ktoré sú dôležité pre hospodársky rast, tvorbu pracovných miest, ale aj pre zachovanie trvalo udržateľného rozvoja, informovala TASR premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková.

Okrem predsedov vlád a prezidentov členských krajín Európskej a Africkej únie sa na tejto schôdzke zúčastňujú aj lídri v oblasti inovácií či zástupcovia inovačných start-upov. Hovoriť by spolu mali o nástrojoch, ktoré umožnia zabezpečiť prosperitu a konkurencieschopnosť na oboch svetadieloch.

Fórum otvorila ešte v pondelok slávnostná uvítacia večera, na ktorej sa lídri EÚ a Afriky zišli v priestoroch Španielskej jazdeckej školy vo viedenskom zámku Hofburg.

Osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Schmidtová