Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rakúsky prezident prijal svojho exkolegu P. Pilza

Peter Pilz, na snímke v strede. Foto: TASR/AP

Peter Pilz, ktorý strávil u hlavy štátu viac ako 45 minút, netajil ľútosť nad fiaskom svojej niekdajšej strany - Zelených.

Viedeň 19. októbra (TASR) - Rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen ukončil vo štvrtok prijatím Petra Pilza sériu konzultácií s lídrami politických subjektov, ktoré nebudú chýbať v novom parlamente krajiny, a to prijatím spoluzakladateľa Zelených, svojho niekdajšieho straníckeho kolegu a teraz lídra Kandidátky Petra Pilza.

Obe strany sa podľa Pilzových slov pri tejto príležitosti krátko venovali aj volebnému neúspechu Zelených, ktorí budú v novom parlamente chýbať.

"Poznáme sa už dlho", pripomenul Pilz, ktorý svojho času Alexandra Van der Bellena "objavil pre Zelených", konštatujúc, že sa tak nemuseli zoznamovať, informoval verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF.

Peter Pilz, ktorý strávil u hlavy štátu viac ako 45 minút, netajil ľútosť nad fiaskom svojej niekdajšej strany - Zelených, avšak zdôraznil, že sa nemá za čo ospravedlňovať, keďže každý politický subjekt nesie zodpovednosť za svoje výsledky.

Dlhoročný poslanec rakúskeho parlamentu pripustil, že v ojedinelých prípadoch prevezme personál doterajšej frakcie Zelených, aby využil jeho kompetentnosť v zákonodarnom zbore. Zdôraznil však, že plán personálnych rozhodnutí ešte nie je na svete.

Peter Pilz, ktorý zdôraznil, že so zostavovaním novej vlády nebude mať nič spoločného, hovoril s prezidentom podľa vlastných slov predovšetkým o svojich zámeroch v novom parlamente.

Zároveň uviedol, že v nadchádzajúcich krajinských voľbách sa jeho kandidátka nebude uchádzať o priazeň voličov individuálne, ale podporí eventuálne autonómne hnutia, napríklad v Dolnom Rakúsku.

V predchádzajúcich dňoch prijal Alexander Van der Bellen postupne lídrov ÖVP Sebastiana Kurza, SPÖ Christiana Kerna, FPÖ Heinza-Christiana Stracheho a v priebehu dneška i predsedu strany NEOS Matthiasa Strolza.