Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku si pripomenuli 80. výročie protižidovských pogromov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda rakúskeho zákonodarného zboru Wolfgang Sobotka sa na parlamentnej pôde ospravedlnil preživším nacistickej genocídy Židov.

Viedeň 9. novembra (TASR) - Rakúsko si v piatok - podobne ako Nemecko - pripomenulo 80. výročie tzv. Krištáľovej noci, masívnych protižidovských pogromov z noci na 10. novembra 1938, ktoré sa stali začiatkom holokaustu.

Predseda rakúskeho zákonodarného zboru Wolfgang Sobotka sa na parlamentnej pôde ospravedlnil preživším nacistickej genocídy Židov.

Dejiskom modlitby za mŕtvych bola lokalita, v ktorej vyrastie v budúcnosti spomienkový múr obetí z radov rakúskych Židov - parku pred sídlom Národnej banky vo Viedni.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vo výročný deň zdôraznil, že v jeho krajine ani v Európe nesmie byť priestor pre antisemitizmus.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen s manželkou Doris prijali v sídle hlavy štátu preživších holokaustu a ich potomkov. Prezident ubezpečil, že v súčasnosti je Rakúsko inou krajinou, krajinou demokratickou, v ktorej niet miesta pre antisemitizmus. Van der Bellen priznal, že niet slov, ktoré by mohol použiť na popis bolesti a utrpenia, ktorými preživší prešli a dodal, že Rakúsko má voči ním osobitnú zodpovednosť.

Arcibiskup viedenský, kardinál Christoph Schönborn, ktorý zdôraznil, že kresťanské cirkvi Rakúska stoja dnes neochvejne na strane židovskej komunity, hovoril o bolestivom priznaní viacnásobného zlyhania.

Správy priniesla tlačová agentúra APA.

Výročie pripomenuli aj predstavitelia parlamentných opozičných politických strán - SPÖ, NEOS a Kandidátky Pilz.

Líder koaličných slobodných z FPÖ Heinz-Christian Strache sa už v stredu prihlásil k spoluzodpovednosti Rakúska za prenasledovanie židovských spoluobčanov počas vlády národných socialistov.