Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Rada OSN pre ľudské práva si uctila obete útokov v Izraeli a Gaze

Izraelský vojak stojí pri telách Izraelčanov zabitých po palestínskom raketovom útoku z pásma Gazy v meste Sderot na juhu Izraela 7. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Účastníci pondelkového zasadnutia v Ženeve sa následne postavili a na chvíľu stíchli.

Ženeva 9. októbra (TASR) - Zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) sa v pondelok na žiadosť Spojených štátov začalo minútou ticha za obete útokov v Izraeli a v pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"S úctou žiadam túto váženú Radu a všetkých prítomných o chvíľu ticha, aby sme si uctili a pripomenuli obete týchto otrasných teroristických útokov... nevinné životy stratené v Izraeli a Gaze v dôsledku útokov (militantov z hnutia) Hamas," uviedla americká veľvyslankyňa pri Rade OSN pre ľudské práva Michéle Taylorová.

"Keď budeme všetci v tichosti stáť, znovu potvrdíme náš spoločný záväzok presadzovať mier, spravodlivosť a ľudské práva na celom svete. A nech naše mlčanie vyznieva ako jednotný postoj proti terorizmu a násiliu," dodala.

Účastníci pondelkového zasadnutia v Ženeve sa následne postavili a na chvíľu stíchli.

Hamas spustil v sobotu ráno z pásma Gazy rozsiahle raketové útoky na Izrael, pričom militanti z tohto hnutia súčasne na mnohých miestach prenikli cez hranice. Izrael reagoval masívnymi leteckými a delostreleckými údermi na Gazu, pričom sa stále snaží vytlačiť skupiny militantov zo svojho územia.

Účastníci pondelkového zasadnutia UNHRC si minútou ticha uctili aj pamiatku obetí sobotňajšieho zemetrasenia na západe Afganistanu. Afganská vláda informovala o viac než 2000 obetiach, OSN zatiaľ potvrdila vyše 1000 mŕtvych a 1660 zranených.